Bouw nieuw museum kost stad 28,5 miljoen euro

De bouw van een nieuw museum op de vroegere gronden van het KTA in de Jacobinessenstraat zal minstens 28,5 miljoen euro kosten. Dat bedrag heeft de stad ingecalculeerd. Zoals bekend wil de stad op de grond van 6.700 vierkante meter een nieuw museum realiseren. Op de site bevindt zich onder meer de beschermde kapel Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, het Passantenhuis en het Magdalenagasthuis.

Hiervoor kan de stad een duurzaam plan voor renovatie ontwikkelen, dat los staat van het nieuwbouwproject. "We willen in de loop van 2019 starten met het ambitieuze project", zegt schepen van Financiën Boudewijn Laloo (CD&V). "In de nieuwe tentoonstellingshal van 2.300 vierkante meter moet er ruimte komen voor tijdelijke expo's, waar we nu te weinig plaats voor hebben. De site wordt een van de belangrijkste plekken in Brugge voor kunst- en cultuureducatie. Naast typische Brugse tentoonstellingen met collecties uit het Brugs erfgoed zal er ook plaats zijn voor ambitieuze exposities op internationaal niveau."

'Design & build'-formule

De restauratie van de kapel en het Magdalenagasthuis zou starten in 2020. "Dat betekent dat de vroegere schoolgebouwen volgend jaar gesloopt worden", vult burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) aan. "Om dit nieuwbouwproject te realiseren wordt net zoals bij het project van de beurssite gekozen voor een 'design & build'-formule. Dit betekent dat er een procedure wordt doorlopen waarbij finaal zal gekozen worden voor een team bestaande uit minstens een ontwikkelaar, een architect en een aannemer." (BHT)

Lees meer