3 Michael Bernaert in de rage room ‘Wreck it’ in Brugge.
Benny Proot Michael Bernaert in de rage room ‘Wreck it’ in Brugge.

Jeukende vuisten? Boek bezoekje in eerste Rage Room van het land en sla de boel kort en klein

Een masker, een harnas, een baseballknuppel of een koevoet: dat is het materiaal dat je nodig hebt voor een halfuur razernij in de eerste ‘Rage Room’ van ons land. Blankenbergenaar Michaël Bernaert (27) scoort ermee in een verlaten pand in Brugge. “Alle lagen van de bevolking komen het uitproberen”, zegt hij.

Een groepje vrienden die een vrijgezellenfeest houdt, kiest voor het Wreck It-antistresspakket. Dat is een halfuur tekeergaan in een afgesloten ruimte met een meubelstuk en dertig kleine breekbare objecten. Dat zijn borden, flessen, vazen en lampen. En die mag je stuk slaan tot er geen splinter meer van overblijft. “Ach, je hebt verschillende soorten mensen. De ene is al blij dat een bord in tweeën is gebroken. De ander slaat het helemaal tot moes. Alles kan en alles mag", glundert initiatiefnemer Michaël Bernaert.

Intrigerend

De jongeman uit Blankenberge droomde al lang van een eigen bedrijf en zocht daarvoor naar een gat in de markt. “Tot ik een documentaire zag over zo'n ‘Rage Room’ (vrij vertaald: razernijkamer, red.) in het Canadese Toronto. Ik vond het een intrigerend idee en ben aan een zoektocht begonnen om zo'n pand te vinden. Via de vzw Kunstenal in Brugge vond ik een leeg pand in de Pelderijnstraat, dichtbij het kasteel van Male. Daar worden af en toe coole evenementen georganiseerd en kan je ook ruimtes huren.” 

3 Bijna alles mag in de rage room.
Benny Proot Bijna alles mag in de rage room.

Plasma-tv’s

Bernaert voorziet drie formules: het antistresspakket, dat gekozen werd voor het vrijgezellenfeest is de eenvoudigste. Kies je voor het Rage against the machine-pakket, dan betaal je 45 euro voor het vernielen van elektronica. Denk aan plasma-tv’s of computers. Ook hier ben je gauw een halfuurtje zoet. Je mag alles stuk slaan, behalve dan de houten wanden, die de ramen en gepleisterde muren moeten beschermen.

3 De ravage nadien is natuurlijk enorm.
Benny Proot De ravage nadien is natuurlijk enorm.

Drie groepen per dag

Vreemd genoeg is de derde formule de populairste: bij de Apocalypse Now bouwt de uitbater een heel interieur na. Voor zo’n 150 euro kan je de omgeving daarna vernielen. “Alles moet zo goed mogelijk lijken op een echte om­geving, want dat prikkelt de fantasie. In het weekend komen tot drie groepen op één dag. Je kan je voorstellen dat ik regelmatig nieuwe spullen moet kopen om de ruimtes opnieuw aan te kleden.” Die spullen haalt Bernaert voor alle duidelijkheid op het containerpark, of bij mensen thuis met een ophaaldienst. De recyclagefirma Renewi komt zijn ‘rage rooms’ weer opkuisen. 

“Ik schrik zelf van het succes. Dat had ik nooit durven dromen”, zegt de jonge ondernemer. “Ik wil het ijzer smeden nu het heet is. Er zijn plannen om ook in andere steden zo'n kamers in te richten. 

Bekijk hieronder beelden van de ‘rage room’ in Brugge:

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer