2 Een simulatiebeeld van hoe de Beweeghal van de Toekomst er ooit kan uitzien.
Dertien12 Een simulatiebeeld van hoe de Beweeghal van de Toekomst er ooit kan uitzien.

Modernste sporthal pas in 2015

BOUW BEWEEGHAL VAN DE TOEKOMST LOOPT VERTRAGING OP

De modernste sporthal van het land, al gepland in 2013, opent pas in oktober 2015. De bouw van de Beweeghal van de Toekomst op domein Julien Saelens liep vertraging op, omdat Bloso nog extra inspiratie opdeed in het buitenland.

De Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) en Bloso investeren elk 800.000 euro in de Sport- en Beweeghal van de Toekomst op het Bloso-centrum in de Nijverheidsstraat. Het is de eerste keer dat Bloso voor een bouwproject een samenwerking met een hogeschool aangaat. Het ontwerp komt van het Brugse architectenbureau Dertien12.


De plannen voor het nieuwe gebouw liggen evenwel al een tijdje op tafel en zouden eigenlijk al gerealiseerd worden in 2012 en 2013. Maar er zit wat vertraging op de Beweeghal. "We zijn de voorbije jaren wat gaan sleutelen aan het ontwerp en hebben bijkomende inspiratie opgedaan in het buitenland", zegt Karel Pettens van Bloso, die al even in zijn kaarten laat kijken. De Sport- en Beweeghal zal bijvoorbeeld geen kleedkamers of sanitair hebben. Alle ruimtes zijn voorbehouden om te sporten."

2 De oude boogsporthal gaat in oktober tegen de vlakte.
Benny Proot De oude boogsporthal gaat in oktober tegen de vlakte.

Calorieën

"Verder komt er een interactieve vloer, waarop je zal kunnen aflezen hoeveel calorieën je verbruikt. In Nederland bijvoorbeeld zijn er al voorbeelden te vinden van dergelijke vernieuwingen, maar voor België is dit uniek." Bovendien zullen er nieuwe trends ontwikkeld worden. Dat gaat van innovatieve sportproducten, over andere manieren van coaching, tot een vernieuwd en beter geïntegreerd aanbod rond beweging.

Clubs

De bacheloropleiding Sport en Bewegen, die je alleen aan Howest kan volgen, heeft vandaag al meer dan 300 studenten en zal de sporthal overdag gebruiken. Tijdens de avonduren en in de weekends zal de accommodatie gebruikt worden voor 'innovatieve Bloso-activiteiten' en zullen ook de Brugse sporters hiervan gebruik kunnen maken. Clubs zullen de ruimtes kunnen huren van Bloso. De Sport- en Beweeghal neemt de plaats in van de oude boogsporthal, die in oktober van dit jaar tegen de vlakte gaat. Het wordt het orgelpunt van jaren vernieuwen op het Bloso-centrum Julien Saelens. Er kwamen al een nieuwe gymnastiekhal, een grote sporthal met onder meer een capaciteit voor 2.500 toeschouwers, een klimzaal, een ruime vechtsportzaal, squashbanen, een fitnessruimte en tal van kleinere sportlokalen. De bestaande parking aan de Nijverheidsstraat wordt uitgebreid tot 200 autoparkeerplaatsen en 150 fietsstallingen.

Lees meer