Zwemmers zal je in tegenstelling tot twee jaar geleden deze zomer niet zien in de Langerei.
Foto Proot Zwemmers zal je in tegenstelling tot twee jaar geleden deze zomer niet zien in de Langerei.

Niet zwemmen in reien, wél in Damse Vaart

STAD WERKT AAN STAPPENPLAN OM VERVUILDE LANGEREI 'ZWEMKLAAR' TE KRIJGEN

Ook deze zomer zal er niet gezwommen worden in de Brugse reien. Zoals bekend vindt de Vlaamse Milieumaatschappij de Langerei niet proper genoeg om voor langere tijd in te zwemmen. De stad heeft nu een stappenplan klaar om dat stuk van de reien wél zwemklaar te krijgen. "Maar daarvoor zullen enkele straten opengelegd moeten worden", zegt schepen Philip Pierins (sp.a). Er wordt dit jaar opnieuw uitgeweken naar de Damse Vaart.

De Vlaams Milieumaatschappij communiceerde het eerder al: de Langerei in Brugge is niet geselecteerd als zwemzone dit jaar en dus kan er - voor het tweede jaar op rij - niet in gezwommen worden deze zomer. Dat is een domper voor wie twee jaar geleden nog volop genoot van dat onverwacht leuke zwembad in de binnenstad. "Nochtans is het water negen van de tien dagen per jaar proper genoeg om er veilig te kunnen zwemmen", zegt schepen van Stadsreiniging, Philip Pierins (sp.a). "Maar bij hevige regenval, zoals bij een onweer, is er een probleem met de overstorten en komt er afvalwater in de reitjes terecht. Dat afvalwater zorgt voor slechte meetresultaten. Dat is vervelend, want op die manier krijgen we nooit een uitstekende score en kan er in de toekomst niet meer in de reien gezwommen worden."

Oplossing

Daar wil de stad nu iets aan doen. Er is een stappenplan klaar om in eerste instantie de Langerei weer 'zwemklaar' te maken. "Het probleem is in kaart gebracht. Nu moeten we aan de oplossing werken. Om de overstorten aan te pakken, moeten enkele straten opengebroken worden om er het gescheiden rioolstelsel aan te leggen. Het afvalwater wordt dan van het regenwater gescheiden, zoals nu al in veel straten het geval is. Wat de Langerei betreft, gaat het om werk aan een tiental straten. Dat is nog niet voor dit jaar", weet Pierins. "Het zou ons door de Bruggelingen niet in dank worden afgenomen. De werken aan wegen en riolen zijn nu al vaak een bron van ergernis. Dit gaat toch nog enkele jaren duren."


Tot zo lang - een concrete timing is er nog niet - mag er dus niet meer in de Langerei gezwommen worden. Toch niet voor een langere periode. De studenten van Sint-Leo Hemelsdale mogen bijvoorbeeld traditiegetrouw wel nog een keertje plonzen na hun laatste examens in juni.

Alternatief

Voor de clubs - maar niet voor gewone Bruggelingen zonder lidkaart - is er dit jaar wel opnieuw een alternatief voor de reitjes. Voor het tweede jaar op rij mogen ze zwemmen in een stukje van de Damse Vaart. Dat staat voor 95 procent vast.


"We gaan vanaf midden mei wekelijks twee dagen in de Damse Vaart en twee dagen in de Sint-Pietersplas zwemmen en trainen", zegt Bruno Chinitor van de Langereizwemmers. "Voor ons zijn dat mooie alternatieven voor de Langerei. De reien zijn qua beleving natuurlijk onevenaarbaar, maar ook de Damse Vaart heeft zijn charme." De zwemzone bestaat uit een strook van 900 meter, tussen het ponton Lamme Goedzak en de Gemeneweidestraat, waar de enige in- en uitstapplaats is. Bruggelingen die meer info willen, kunnen terecht op een infoavond op dinsdag 9 mei in de Sint-Pietersplas. Meer info via bruno@langerei.be

Lees meer