2 De vlammen slaan uit de woning in de nacht van 20 op 21 maart.
Mathias Mariën De vlammen slaan uit de woning in de nacht van 20 op 21 maart.

Wie deed huis hoofdinspecteur in vlammen opgaan?

POLITIE ZOEKT GETUIGEN VAN DRIE BRANDSTICHTINGEN, TELKENS OP DINSDAGNACHT

Politie en parket doen een oproep naar getuigen na drie brandstichtingen in een woning langs de Pieter de Conincklaan in Brugge. De feiten, telkens op een dinsdagnacht, gebeurden in het huis van een Brugse hoofdinspecteur.

Het was een vlammenzee die in de nacht van dinsdag 20 op woensdag 21 maart de woning in de Pieter de Conincklaan vernielde. De brand werd door voorbijgangers rond 6 uur opgemerkt. Bij aankomst van de brandweer bleek meteen dat de schade enorm zou zijn. Vermoedelijk was het vuur toen al enige tijd aan het smeulen. Het parket besloot een branddeskundige aan te stellen. Zijn oordeel was formeel: er was wel degelijk sprake van brandstichting. Van de woning en inboedel zelf bleef nauwelijks iets over. De brandweer slaagde er wel in om omliggende woningen te vrijwaren. Gewonden vielen er niet.

2 Het huis van de hoofdinspecteur en zijn gezin is vernield.
Mathias Mariën Het huis van de hoofdinspecteur en zijn gezin is vernield.

Pas gekocht

De politie startte na de feiten een buurtonderzoek in de hoop getuigen te vinden. Daarvoor hadden ze nog een extra reden: het was namelijk al de derde keer in enkele weken tijd dat er in de woning werd ingebroken én brand gesticht. De woning is bovendien eigendom van een Brugse hoofdinspecteur, die het huis opvallend genoeg slechts enkele weken daarvoor kocht. In afwachting van de verhuis met zijn gezin waren in de woning nog verbouwingswerken bezig.


Politie en parket doen nu een oproep naar getuigen. Op die manier hopen ze een doorbraak in het onderzoek te forceren.

Link met job?

"De eerste inbraak en brandstichting gebeurde in de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 januari tussen 17.30 en 9.15 uur. Exact één week later gebeurde hetzelfde tussen 19 en 7 uur. In beide gevallen bleef de brandstichting zonder grote gevolgen. De laatste keer in maart brandde het huis af", klinkt het bij het parket. "We vragen aan iedereen die getuige was van eventuele verdachte handelingen of meer weet over de dader om zich te melden. Alle informatie is welkom." Sinds de laatste brandstichting die de woning volledig verwoestte, kwamen er geen meldingen meer binnen. Het lijkt er dus op dat het de dader(s) wel degelijk te doen was om enkel zware schade aan te richten in de woning.


Korpschef Dirk Van Nuffel verklaarde na de brand dat de hoofdinspecteur in shock was door de feiten. Over de inhoud van de zaak en een eventuele link tussen de brandstichtingen en de job van de hoofdinspecteur kan hij voorlopig geen uitspraken doen. "Het onderzoek loopt nog steeds. Op dit moment beschikken we nog niet over voldoende informatie. Vandaar dus het opsporingsbericht", aldus Van Nuffel. Voorlopig blijven alle pistes open.


Wie informatie over de brandstichtingen heeft, kan contact opnemen met de speurders op het gratis telefoonnummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

Lees meer