2 Een simulatiebeeld van Green Front vlak bij het bos en langs het kanaal Gent-Oostende.
RV Een simulatiebeeld van Green Front vlak bij het bos en langs het kanaal Gent-Oostende.

Wonen met zicht op Lappersfortbos

RUIM 15 JAAR NA BEZETTING START BOUW 56 FLATS

Pal naast het alombekende Lappersfortbos start deze week de bouw van 56 appartementen. "Dit is ons antwoord op de nood aan nieuwe woningen in Brugge", zegt Kathleen Dewulf van ontwikkelaar Global Estate.

Iedereen herinnert zich de milieuactivisten - de 'Lappersforters' - die zich vastketenden aan bomen om het bos te redden van de kap. Ruim vijftien jaar na die strijd, die begin jaren 2000 nationaal nieuws was, is er nog altijd een Lappersfortbos, evenwel een stukje kleiner geworden en omgeven door industrie. Het zijn de pas gesloopte loodsen van bouwstoffen Verhelst naast het bos die eindelijk een invulling krijgen. Vastgoedontwikkelaar Global Estate Group lanceert er een nieuwbouwcomplex met 56 appartementen en een grote halfpublieke tuin. Green Front, zoals het project heet, moet onder meer een antwoord bieden op de duizenden nieuwe inwoners die Brugge er de komende tien jaar zal bijkrijgen. "Vooral het aantal 65-plussers en singles zal de komende jaren stijgen", zegt Kathleen Dewulf van Global Estate. Ze beroept zich op cijfers van Statistiek Vlaanderen. "Om daar een antwoord op te bieden, zullen complexen zoals deze nodig zijn."

2 Op dit terrein zal het nieuwbouwcomplex verrijzen.
Benny Proot Op dit terrein zal het nieuwbouwcomplex verrijzen.

Rustgevend

Het 13,5 hectare grote bos langs het kanaal Gent-Oostende is meteen de troef van het project, want de toekomstige bewoners krijgen er een zicht op én kunnen er gebruik van maken. "We plannen op de site van 6.000 vierkante meter 56 appartementen, 35 bovengrondse parkeerplaatsen, 52 ondergrondse garageboxen en twee commerciële ruimtes. De interesse is alvast groot", zegt Dewulf. De halfpublieke tuin grenst aan het Lappersfortbos, waar in de toekomst nog meer fiets- en wandelpaden komen. "Het complex is zo goed als volledig omgeven door bos en water. Dat vind je bijna niet in een stad zoals Brugge", vult schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) aan. "Als stad willen we wonen langs het water en in de rand van het bos stimuleren, omdat dat bijzonder rustgevend is en uitstekende recreatiemogelijkheden biedt voor de bewoners en de buurt."

Revalidatiecentrum

De stad heeft bovendien plannen met de hele omgeving van het Lappersfortbos. "Er zijn mogelijkheden voor sporten, zoals mountainbike, én een revalidatiecentrum. Deze zone zal in de toekomst veel aantrekkelijker worden, met ook een veilige fietsverbinding via de Vaartdijkstraat naar de Spoorwegstraat", aldus Demon. De verkoop van de appartementen wordt op dit moment opgestart. Om het groene karakter van Green Front extra in de verf te zetten, krijgen de eerste tien kopers een elektrische fiets.

Lees meer