2 Het Vaartzwemmen vorig jaar in de Damse Vaart.
Kos Het Vaartzwemmen vorig jaar in de Damse Vaart.

Zwemmen in Damse Vaart? Njet!

WATERWEGEN EN ZEEKANAAL LIGT DWARS OMDAT BOOT LAMME GOEDZAK ER PASSEERT

Er zal deze zomer niet gezwommen worden in de Damse Vaart. "Dat kan niet omwille van de scheepvaart", klinkt het bij het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal. "Onbegrijpelijk", vindt men bij de stad Brugge. In de praktijk is het immers alleen de boot Lamme Goedzak die er sporadisch passeert. Ook de clubs zijn ontgoocheld. De Sint-Pietersplas is nu hun enige alternatief.

Eerder lag de Vlaamse Milieumaatschappij al dwars voor het zwemmen in de Langerei deze zomer. De waterkwaliteit van de reitjes is onvoldoende en bovendien had de stad een overeenkomst met de buurt om dit jaar uit te wijken naar een andere locatie. Dat moest dan de Damse Vaart worden, een plaats waar al jaren van openluchtzwemmen wordt gedroomd.


Een overleg tussen de provincie, de sportdienst van Brugge, zwemclub Langerei en Waterwegen en Zeekanaal (WenZ) draaide gisteren echter op niets uit. "De Damse Vaart is een bevaarbare waterloop en dus per definitie niet geschikt voor recreatief zwemmen over een langere periode", zegt Claudia Van Vooren van WenZ. "Kleinschalige evenementen, zoals de triatlon of de Damme-Brugge-Damme, kunnen daar wel. We willen op die locatie geen terugkerende zwempartijen toelaten, omdat mensen anders een verkeerd beeld zouden krijgen over de waterloop. Dan zouden ze ook buiten de voorziene uren in de Vaart duiken, terwijl daar een boot vaart."


De stad Brugge en zwemclub Langerei huiveren van die regelneverij. In de praktijk is het immers alleen de boot Lamme Goedzak die van het stuk tussen de aanlegplaats en de Gemene Weideweg gebruik maakt en dat slechts sporadisch. "De beslissing van WenZ is niet te begrijpen", reageert schepen van Sport Annick Lambrecht (sp.a). "De waterkwaliteit is er wél goed. We hadden een regeling getroffen met de bezorgde vissers én er was ruimte voor kleedkamers. We dachten over sterke argumenten te beschikken om de Bruggeling deze zomer een unieke locatie te kunnen bieden om te zwemmen." "Het was een moeilijke vergadering", geeft de Damse burgemeester Joachim Coens (CD&V) aan. "Het is jammer, veel mensen zijn vragende partij om te zwemmen. Hopelijk kunnen we een nieuw debat voeren. Ik denk dat mensen van zwem- of triatlonclubs onder bepaalde voorwaarden op bepaalde plaatsen in de Damse Vaart moeten kunnen zwemmen."

2
Benny Proot

Alternatief

Waterwegen en Zeekanaal biedt de zwemmers wel een alternatief, ook op de Damse Vaart, maar dan in het kleinere stuk tussen de Dampoortsluis en de Dam. Dat is een stuk van 500 meter. "Wij zijn bereid om over dat stuk te praten, maar dan moet iedereen water bij de wijn doen", zegt Claudia Van Vooren. De clubs zijn evenwel niet wild van die locatie, die er veel minder aantrekkelijk uitziet. "De beslissing is bijzonder ontgoochelend, temeer omdat alle andere betrokkenen zo positief waren", zegt Bruno Chinitor van de Langerei Zwemmers. "Er rest ons niks anders dan uit te kijken naar de laatst mogelijke locatie en dat is de Sint-Pietersplas."

De Plas

De 'Plas', zoals die in de volksmond genoemd wordt, is niet de meest idyllische locatie in Brugge en bovendien ver weg van het historische centrum, nabij het AZ Sint-Jan. De vraag is of er veel Bruggelingen staan springen om daar op zaterdag een sprong in het diepe te wagen. "Puur praktisch gezien is de Plas heel snel klaar te stomen voor openluchtzwemmen. Alles is er nu al aanwezig en met de Brugse IJsberen en LosTriamigos, de clubs die er nu actief zijn, valt zeker een regeling uit te werken."

Onderhandelen?

De stad Brugge wil voorlopig nog niet bevestigen dat het straks zeker de Sint-Pietersplas wordt. Zij willen druk zetten bij Vlaanderen. "Openluchtzwemmen doet mensen bewegen. We hopen dat de visie dus nog bijgestuurd kan worden." Bij WenZ zijn ze bereid om nog te luisteren. "Maar over hun beoogde deel van de Damse Vaart valt niet meer te onderhandelen", laten ze verstaan.

Lees meer