Ook Jan Jambon voelt zich welkom in hotel Mozart van Ahmed Ben Aderrahman.
Marc Baert Ook Jan Jambon voelt zich welkom in hotel Mozart van Ahmed Ben Aderrahman.

"Ben toont uitzonderlijk engagement"

HOTELEIGENAAR KRIJGT BEZOEK ÉN PLUIM VAN MINISTER JAN JAMBON

Eigenaar Ahmed Ben Abderrahman van hotel Mozart aan de Kaasmarkt kreeg gisteren minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op bezoek. De hotelbaas vangt al 24 jaar daklozen op in zijn hotel, en haalde vorig jaar het nieuws toen hij ook vele vluchtelingen onderdak bood. "Hij toont een ongelofelijk engagement. Het doet deugd dat er zulke mensen zijn in onze maatschappij", aldus Jambon.

Ahmed Ben Abderrahman is al 24 jaar eigenaar van hotel Mozart aan de Kaasmarkt vlakbij de Grote Markt. Vorig jaar dook de 62-jarige Marokkaanse hoteluitbater op in bijna alle nieuwsuitzendingen, omdat hij tijdens de grote vluchtelingenstroom in ons land vele gezinnen onderdak bood. Maar het hotel van Ben Abderrahman stond al veel langer open voor zij die het nodig hadden. Al van bij de start van zijn hotel krijgen de vele daklozen in Brussel er geregeld een slaapplaats. "Ik ben opgevoed met het idee om anderen te helpen. Dat staat ook zo beschreven in de koran. Solidariteit is de hoeksteen van de maatschappij", zegt hij. "Het geld dat ik misloop door mijn hotelkamers niet te verhuren is niet belangrijk. Als ik op een dag sterf, dan kan ik dat geld toch niet meenemen, de goede herinneringen wel." Abderrahman is nu 62 jaar en wil al zijn energie nog gebruiken voor zij die het echt nodig hebben. "Ook mijn kinderen probeer ik die levensraad mee te geven."

Redder in nood

Minister Jan Jambon kreeg gisteren een rondleiding in hotel Mozart, dat 47 kamers telt. Maar daarvoor werd de minister eerst nog getrakteerd op een stukje piano. Hij maakte ook kennis met de vele vrienden van Ben Abderrahman en er werden herinneringen opgehaald bij de vele fotoboeken.


"Ben is een uitzonderlijke man", vertelt Louise Michel, die jaren voor een vereniging heeft gewerkt die vluchtelingen helpt. "Ik probeerde mensen altijd via de normale wegen zoals bijvoorbeeld SamuSocial onderdak te bieden. Maar als alle opties uitgeput waren, dan belde ik Ben. Dan was ik zeker dat de mensen niets tekort kwamen. Hij heeft nog nooit geweigerd om iemand op te nemen in zijn hotel."

Goede mens

Na de rondleiding werd de minister nog getrakteerd op een maaltijd in het hotel. "Ik heb Ben Abderrahman begin dit jaar ontmoet op de Diwan Awards (een ceremonie die succesvolle Belgen van Marokkaanse afkomst in de kijker zet, red.). Toen al hadden we afgesproken dat ik op bezoek zou komen. Na de drukte van de besprekingen over de begroting heb ik daar eindelijk de tijd voor gevonden. Ben Abderrahman toont een ongelofelijk engagement. Het doet deugd om te zien dat er nog echt goeie mensen zijn in onze maatschappij", aldus de minister.

Lees meer