2 De vier enige politiecombi's zijn vorige maand in brand gestoken.
Baert Marc De vier enige politiecombi's zijn vorige maand in brand gestoken.

"Stel domoren kost ons hoop geld"

POLITIEZONE LIJDT 150.000 EURO SCHADE NA IN BRAND GESTOKEN COMBI'S

De politiezone Brussel Zuid lijdt een dikke 150.000 euro financiële schade door de brandstichting op de enige vier combi's van het korps vorige maand. "De verzekering betaalt een groot deel terug, maar de zone zal nog steeds een slordige 80.000 euro moeten ophoesten", zegt Anderlechts politieraadslid Alain Kestemont (Défi), die de cijfers opvroeg.

Ruim een maand geleden, in de nacht van 25 april, staken vandalen vier politiecombi's van politiezone Brussel Zuid (Anderlecht/Vorst/Sint-Gillis) in brand. De wagens stonden op het parkeerterrein van het opleidingscentrum van de politie in Anderlecht en brandden volledig uit. Een hele domper voor het korps. "De vier politiecombi's waren immers de enige die we hadden. We hebben ze weliswaar niet elke dag nodig, maar we gebruiken ze bij noodgevallen of massabijeenkomsten, zoals betogingen en voetbalwedstrijden", klonk het toen bij woordvoerster Dorothée Catrysse.

2 Alain Kestemont.
Dieter Nijs Alain Kestemont.

Geschatte schade

Gemeenteraadslid Alain Kestemont, die ook in de politieraad zetelt, vroeg enkele weken na de brandstichting de cijfers op. En die liegen er niet om. "De waarde van de uitgebrande wagens is door een expertisebureau geschat op een totaal van 65.000 euro. Dat is inclusief de installatie van zwaailichten en radio's", zegt Kestemont. "Maar dat is niet het enige. Er lagen ook negen schilden van de oproerpolitie in de wagens, goed voor nog eens 6.000 euro. Bovendien kosten vier nieuwe combi's 145.000 euro in totaal. Eén stomme actie van een stel domoren kost ons dus een hoop geld. Wat mij betreft, mogen dit soort acties streng bestraft worden", verzucht het raadslid.


De politiezone heeft één geluk: de verzekering is bereid om tussen te komen. "Maar die vergoedt vanzelfsprekend alleen de waarde van de verloren gegane combi's. Er is dus nog steeds 80.000 dat de politiezone uit eigen zak zal moeten bijpassen voor de aankoop van vier nieuwe combi's." Die aankoop is voorlopig nog niet gebeurd. "Die beslissing moet op de eerstvolgende politieraad worden goedgekeurd", weet Kestemont.


Vlak na de brand boden andere politiekorpsen hulp door hun voertuigen uit te lenen aan de Brusselse politiezone. "Sindsdien rijden we nog steeds met geleende combi's rond. We zitten gelukkig niet zonder, maar willen uiteraard snel weer ons eigen materiaal hebben."

Van dader geen spoor

Het onderzoek naar de brandstichting loopt intussen nog steeds, maar van de dader is er geen spoor. "Helaas zijn er geen camerabeelden van op het terrein beschikbaar waarop de dader te zien is", zegt het Anderlechtse raadslid. "Maar dat kunnen we niemand kwalijk nemen. De apparatuur was een maand voor de brand (maart, red.) opgehangen en de server om de beelden op te slaan was aangesloten. Alleen waren hard- en software toen nog niet gekoppeld."


Inmiddels zijn de veiligheidscamera's op het parkeerterrein van het opleidingscentrum wél operationeel.

Lees meer