Manneken Pis.
Baert Manneken Pis.

Brussel doet ‘opvallende’ vaststelling bij metingen: Manneken Pis plaste jarenlang 1.500 liter drinkwater in de riool

Uit metingen van de stad Brussel blijkt dat Manneken Pis jarenlang 1.500 liter water de riool inplaste. Voortaan zal het bekendste standbeeld van Brussel het water dat hij de fontein in plast recupereren via een gesloten watercircuit.

De Brusselse schepen van Klimaat, Benoit Hellings (Ecolo), gaf drie maanden geleden de opdracht om in kaart te brengen hoeveel drinkwater via fonteinen in de riool terechtkomt. Wat bleek? Het bekendste standbeeld van Brussel, Manneken Pis, heeft jarenlang grote hoeveelheden drinkwater verspild. 

Tot 1.500 liter drinkbaar water werd dagelijks door het standbeeld de riool ingeplast. Dat zou vergelijkbaar zijn met het jaarlijks verbruik van tien gezinnen. Op basis van die metingen besliste de stad om het water voortaan via een gesloten circuit te laten lopen. Zo recupereert Manneken Pis het water dat hij de riool inplast en gaat er geen onnodig drinkwater verloren. 

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • chris delanghe

    Een sprekend voorbeeld van onze onbekwaamheid en inefficientie. Niemand was destijds slim genoeg om een duurzaam systeem te bedenken. De ambtenarij wist het weer beter. Gewoon leidingwater laten lopen. Veel goedkopere installatie...en zonder onderhoud. De rekening??? Die sluizen we wel door naar ... dé belastingbetalers. Iémand moet daar wel voor dokken hé !

  • Rudi Swinnen

    Komt men nu pas tot de conclusie dat manneke pis 1500 l per dag in e riool pist . In deze tijd dat waterverspilling bijna een misdaad is voor de gewone bevolking . Ik had gedacht dat zoals mijn fontein thuis elke fontein een gesloten watercircuit zou hebben . Niet dus ... Wat een verkwisting ...

Lees meer