2 Marthe en Toine dansen bij Manneken-Pis.
Kos Marthe en Toine dansen bij Manneken-Pis.

Folklore neemt afscheid van twee groten

LAATSTE EERBETOON AAN ANTOINE 'TOINE' WOUTERS (81) EN MARTHE COECKELENBERGH (77)

De Brusselse folklore neemt afscheid van twee grote figuren. Vandaag wordt Antoine 'Toine' Wouters gecremeerd in het crematorium in Ukkel. Zaterdag krijgt Marthe Coeckelenbergh een uitvaart in de Sint-Pieterskerk in Jette.

Marthe Coeckelenbergh, dochter van de stichter en aanvoerster van de fanfare van de Meyboom, eerste vrouw die gekroond werd tot Grote Gezel van de Gezellen van Sint-Laurentius, Vicevoorzitter en Penningmeester van de Orde van de Vrienden van Manneken-Pis, aangesloten aan de Gilde van de Sint-Michielsridders en costumière van Manneken-Pis, is op 12 januari 2016 op de leeftijd van 77 jaar heengegaan. Een paar dagen later, op 16 januari, is Antoine 'Toine' Wouters gestorven op de leeftijd van 81 jaar. Hij was deken van de Meyboom, Grootmeester en Erevoorzitter van de Gezellen van Sint-Laurentius, de Erevoorzitter en stichter van de Bûûmdroegers van de Meyboom. "Het waren beide sprankelende figuren en echte Brusselaars", vertelt Edmond Vandenhaute, voorzitter van de Orde der Vrienden van Manneken-Pis, die dicht bij het tweetal stond. "Ik zal me Toine altijd blijven herinneren als de man met de vreemde kwinkslagen. Hij mengde ook altijd zo mooi het Frans en het Nederlands door elkaar. Hij was ook altijd heel spontaan en heel vriendelijk. Het was een ongelofelijke vent om mee samen te werken. Hij was de absolute bezieler van de jaarlijkse nieuwjaarswensen in het Pacheco Instituut. Door zijn toedoen bleef die traditie in het bejaardentehuis overeind."


Ook met Marthe Coeckelenbergh had Vandenhaute een goede band. "Ze straalde zowel kalmte als autoriteit uit, en had daarbij respect voor iedereen. Als er harde woorden vielen, dan moeide zij zich niet, dan hield ze zich liever afzijdig. Haar grootste verwezenlijking is dat de fanfare van de Meyboom in 2003 deel is gaan uitmaken bij de Ommegang. Zij heeft de fanfare overgenomen van haar vader. Op haar beurt zal haar dochter nu die taak overnemen van Marthe."

2 Marthe met de fanfare van de Meyboom.
Kos Marthe met de fanfare van de Meyboom.

Eerbetoon tijdens Meyboom

Ook de stad Brussel spreekt van een groot verlies. "De Brusselse Folklore heeft twee grote meesters verloren met het heengaan van Antoine Wouters en Marthe Coeckelenbergh. Ik wens mijn innige deelneming te betuigen aan hun naasten, familie en vrienden. Wij zullen hen natuurlijk ook een eerbetoon schenken tijdens de volgende Meyboom", aldus burgemeetser Yvan Mayeur. "Gewoonlijk verbonden door een feest ter gelegenheid van de Meyboom, maar ook tijdens talrijke andere folklorische evenementen, zijn wij nu ook verbonden door verdriet. Hun inzet voor de Brusselse Folklore was uitzonderlijk. Wij betreuren dit verlies enorm", vertelt ook Karine Lalieux, Schepen van Cultuur. Op beide begrafenissen zullen alle prominenten van de Brusselse folklore aanwezig zijn. "Dat zal in traditionele kledij gebeuren. We verwachten enorm veel volk", besluit Vandenhaute.

Lees meer