2 Jo De Ro.
Lukas Stallaerts Jo De Ro.

Meer taksen om stad proper te maken

AANTAL BELASTINGEN DAALT, MAAR TOCH MEER INKOMSTEN VOOR RANDGEMEENTES

De inwoners van de Brusselse randgemeentes mogen zich gelukkig prijzen. De laatste jaren is in de meeste gemeentes het aantal belastingen gedaald, terwijl de besturen juist meer inkomsten innnen. Opmerkelijk: vooral op duurzaamheid werd veel ingezet. Zo voerden Zaventem en Vilvoorde een taks in op het verspreiden van reclamefolders, waarmee Zaventem al een half miljoen euro kon innen.

Inwoners van de Brusselse randgemeentes moeten zich minder om belastingen bekommeren, want bijna overal zijn die in aantal gedaald. Enkel in Kapelle-Op-Den-Bos, Londerzeel en Wemmel zijn er enkele belastingen bijgekomen. Maar dat gaat meestal over heel specifieke zaken, zoals 'algemene bedrijfsbelasting' of zijn gevolgen van administratieve maatregelen.

2

Belastingen opgesplitst

"Aan onze belastingen is op zich niets veranderd", zegt Edward De Wit (CD&V), burgemeester van Kapelle-Op-Den-Bos. "Hier en daar hebben we bepaalde belastingen samengebracht of juist opgesplitst, vandaar dat de cijfers meer belastingen aangeven." En hoewel er praktisch overal minder taksen zijn, haalt de gemeente er jaar na jaar wel meer inkomsten uit.

Sluikstorters

Na het inkijken van de belastinggegevens viel één iets op: de rand heeft de laatste jaren enorm zijn best gedaan om de stad proper te maken. "Zo heeft Zaventem een nieuwe taks op het weghalen van sluikstorten. Wie een zetel, kast of ander afval dropt op een plek waar dat niet mag, moet taksen betalen voor het afvoeren van die spullen. Dat gebeurt door diensten van de stad. De taks werkt vooral ontradend." Sluikstorten is immers een groot probleem in de randgemeentes, maar het valt niet eenvoudig te beboeten. "Op bepaalde plekken gebruiken we nu camera's", zegt De Wit. "Zo hebben we al enkele daders kunnen vatten en beboeten" Maar van dat geld zien de gemeentes vaak niet veel terug. "Je kan zo'n boete makkelijk weerleggen", beaamt Machelse schepen van Milieu Marco Verberckmoes (Groen). "Gewoon zeggen dat jij het niet was, maar je buur, is meestal voldoende. Het is dweilen met de kraan open."

Taks op reclamefolders

Toch blijven de gemeentes doorzetten en gaat de strijd tegen vervuiling verder. "Sinds de nieuwe legislatuur hebben we taksen ingevoerd op zichtvervuiling, zoals de overdaad aan gsm-masten en de verspreiding van reclamefolders", zegt Vilvoordse schepen van Financiën Jo de Ro (Open Vld). "Onze reinigingsdiensten vinden de hele tijd ongeadresseerde folders op de weg. Een hels karwei om dat op te ruimen." Dat is ook zo in Zaventem. "De brievenbussen zitten bomvol met reclame, erg milieubewust is dat niet", zegt Bart Dewandeleer, schepen voor Ruimtelijke ordening (CD&V). "Met de nieuwe taks op reclamefolders halen we zo'n half miljoen euro binnen. En sinds 2017 heeft de stad ook een belasting op leegstand en verkrotting."

Lees meer