Actie aan gevangenis site Haren.
Baert Marc Actie aan gevangenis site Haren.

Opnieuw protest tegen megagevangenis

80 betogers opgepakt

Sinds 6 uur vanochtend blokkeren een negentigtal mensen de werf van de megagevangenis in de Brusselse gemeente Haren. Hierdoor hebben de arbeiders hun werk niet kunnen hervatten. De politie was snel ter plaatse. Zowat tachtig betogers zijn al opgepakt.

Op vijf plaatsen werd de toegang tot de werf geblokkeerd. Een deel van de betogers heeft zich vastgemaakt, aan hekkens of aan elementen die in het beton zitten. Op spandoeken stond onder meer te lezen “Stop maxi-prison de Haren now”.

Volgens de deelnemers waren er geen schermutselingen met de arbeiders. “Dit is een actieve, geweldloze actie”, aldus een van de deelnemers. “Het wordt tijd om een einde te maken aan de vernieling van de democratie, de mensen en de natuur. De megagevangenis is een symbool van deze vernieling.”

De actievoerders willen dat de werken onmiddellijk stopgezet worden. Ze menen dat meer plaatsen in de gevangenissen zullen leiden tot een verhoging van de opsluitingen, en geen oplossing zal bieden aan de overbevolking in de gevangenissen en recidive.

De werken aan de gevangenis zijn eind januari begonnen. Midden januari gaf de auditeur van de Raad van State nog een negatief advies voor de stedenbouwkundige en milieuvergunning van de gevangenis. De activisten hekelen de haast om het terrein van de Keelbeek alvast te betonneren, voor de finale beslissing van de Raad van State. De bouw had eigenlijk al in het voorjaar van 2015 moeten beginnen.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Elisabeth Verret

    Ben 1oo% voor nieuwe gevangenis er worden er te veel vrij gelaten vanwege tekort aan cellen

  • dirk vanderaa

    Weeral eens een betoging van (extreem) links gezinden. Kunnen die nu niets anders dan betogen? Er is nu eenmaal meer criminaliteit dan vroeger dus lijkt het me een wel doordachte beslissing om een grotere gevangenis te bouwen gezien er meer mensen dienen opgesloten te worden. Zouden zij ook al eens stil gestaan hebben bij de toestand van de gevangenissen van Vorst en St.Gillis?

Lees meer