3 Manifestatie van de gele hesjes
Baert Marc Manifestatie van de gele hesjes

Van gele hesjes tot Catalaanse kwestie: 1.000 betogingen trokken in 2018 door hoofdstad

Gemiddeld drie betogingen per dag in 2018

Vorig jaar hebben er in Brussel niet minder dan 995 betogingen plaatsgevonden, een nieuw record. Gemiddeld waren er drie protestacties per dag, maar meestal niet over Belgische thema’s.

Geen dag zonder een manifestatie in onze hoofdstad. Het afgelopen jaar vonden in de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene liefst 995 protestacties plaats. Sinds 2010 is het aantal verdubbeld. Toen waren er in dezelfde Brusselse regio’s 560 manifestaties. Op ‘topdagen’ vinden er tien betogingen plaats. De laatste zaterdagen waren dergelijke dagen. Er trokken gele hesjes door de straten, tientallen mensen betuigden hun steun aan jongeren met een depressie, of manifesteerden tegen de politieke situatie in Venezuela. 

3 Rellen na Mars tegen Marrakesh.
Marc Baert Rellen na Mars tegen Marrakesh.

Buitenlandse onderwerpen

Opvallend is dat 80% van de manifestaties gaat over thema’s waarbij er geen link is met ons land. Een mooi voorbeeld hiervan is de betoging in het kader van de Catalaanse kwestie. Niet minder dan 50.000 Catalanen kwamen toen hun steun betuigen aan Carles Puigdemont en andere Catalaanse politici. Ook de politieke toestand in Turkije en Congo is regelmatig het voorwerp van een manifestatie. “Zonder het duidelijk te zien, is Brussel getransformeerd naar een kosmopolitische stad, ze is zonder het te beseffen een plaats van expressie geworden”, verklaart burgemeester Philippe Close (PS). “Iedereen komt hier betogen omdat de Europese instituten, de internationale media en ga zo maar door hier zijn.”

3 Anti-Kabila-manifestatie
Dieter Nijs Anti-Kabila-manifestatie

Amper verboden

“Elke actie wordt vooraf onderzocht door onze algemene inlichtingendienst vooraleer de burgemeester zijn advies geeft”, verduidelijkt Daniel Van Calck, die verantwoordelijk is voor de betogingen in de politiezone. “Het gebeurt zelden dat er manifestaties verboden worden, hooguit drie of vier per jaar.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer