2 How would you react: De meisjes krijgen uitleg bij de bedoeling van de actie
Baert Marc How would you react: De meisjes krijgen uitleg bij de bedoeling van de actie

Vzw Would you react filmt gebrek aan reacties bij seksuele intimidatie

de sensibiliseringscampagne ‘0 procent seksisme” wordt vandaag gelanceerd

Vzw Would You React nam dinsdag een filmpje op in het Noorstation waarin ze aantonen hoe mensen amper reageren bij intimidatie in het openbaar. Het filmpje is onderdeel van de Brusselse sensibiliseringscampagne tegen seksisme, die vandaag van start gaat.

“Hé meisje, wat ben je mooi. Mag ik je nummer? Geef me een kusje. Ik ga met je mee naar huis.” Twee jonge kerels vallen een meisje op het perron van Brussel-Noord lastig, maar niemand van de omstaanders lijkt te reageren. Het gemak waarmee mensen wegkijken en de jongens hun gang kunnen gaan, dat is net wat het Collectief van Would You React wil aantonen. Met een verborgen camera, drie acteurs en nagebootste straatintimidatie, nemen ze seksisme naar vrouwen toe onder de loop. Het filmpje van de vzw, dat eerder al gelijkaardige video’s maakte, wordt online gepubliceerd voor de campagne ‘0 procent seksisme’ van het Brusselse Gewest

‘Met onze experimenten willen we reacties van omstaanders ontlokken”, Yves-Pascal Mukadi van het collectief. “Want nog te vaak kijken mensen weg. Er lijkt een grens te bestaan tussen verbaal en fysiek lastigvallen. Als een vrouw wordt aangeraakt of geduwd, komen mensen tussenbeide. Gaat het enkel om woorden of beledigingen, neemt bijna niemand het voor haar op.”

De opnames makan onderdeel uit van een overkoepelende sensibiliseringscampagne om seksisme te bestrijden. Een tiental organisaties houden verschillende acties onder dezelfde noemer ‘0 procent seksisme’. Onder hen bijvoorbeeld de vzw ‘Blijf van mijn Lijf’, die de gelijknamige meldingsapp ontwikkelde om straatintimidatie te melden. In de metrotoestellen wordt de campagne zichtbaar met banners.

“Seksisme is een moeilijk te bestrijden fenomeen”, zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets. “Daarom proberen we elk jaar de mensen via een nieuwe weg te sensibiliseren. Want nog steeds merken we op dat vrouwen hun gedrag aanpassen. Ze mijden bepaalde zones of dragen andere kledij. Terwijl het juist de daders zijn die een andere mentaliteit moeten aanmeten.”

2 How would you react: Met supertelelens wordt de actie gedocumenteerd
Baert Marc How would you react: Met supertelelens wordt de actie gedocumenteerd

“Heel wat mensen beweren achteraf dat ze wel iets wilde zeggen, maar niet durven” zegt actrice Isla dinsdag. “Iedereen wacht op die ene persoon die als eerste reageert. Maar dat leidt ertoe dat uiteindelijk niemand . Tot nu toe kregen we één reactie van een schooljuf. Ze riep me toe de jongens te negeren. Maar ook dat is fout. Vrouwen leren de beledigingen te slikken, maar niemand leert mannen dat dit soort gedrag echt niet kan. Flirten moet van beide kanten komen. Als een man een telefoonnummer vraagt en het meisje zegt nee, is de kous af.”

Would You React deed op haar youtube-kanaal al heel wat stof opwaaien. Telkens gaan ze undercover en bootsen onrustwekkende situaties na, met de vraag ‘zou jij reageren?’. Zo maakten ze vorig jaar een gelijkaardig filmpje waarin een vrouw op de metro wordt lastiggevallen. Het filmpje ging viraal en meer dan 350.000 mensen bekeken de video.

Benieuwd naar het resultaat? Vanaf donderdag verschijnt het filmpje online. De sensibiliseringscampagne loopt tot 23 november.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ivan Cardon

    Wie wil nu een mes tussen zijn ribben ? Ik zou mijn neus er ook niet tussensteken.

Lees meer