2 Het Koninlijk Legermuseum is belangrijk onderdeel van het militair patrimonium.
Foto Baert Het Koninlijk Legermuseum is belangrijk onderdeel van het militair patrimonium.

Zorgen om toekomst legermuseum

AL 8.000 HANDTEKENINGEN OM COLLECTIE IN BRUSSEL TE HOUDEN

Het wijkcomité Tervueren-Montgomery maakt zich zorgen over de toekomst van Koninklijk Legermuseum in Brussel. Ze vrezen dat door de hervorming van het museum naar het 'War Heritage Institute' de collectie verspreid zal geraken. "Het legermuseum is een symbool van ons erfgoed. De politiek mag daarmee niet doen wat ze willen", aldus Charles Six van het wijkcomité Tervueren-Montgomery.

Het Legermuseum moet vanaf april opgaan in een nieuwe overkoepelende instelling die verantwoordelijk wordt voor het beheer van het militair patrimonium, het 'War Heritage Institute'. Een hervorming die er te veel aan is volgens Charles Six, die de negatieve berichtgeving rond het museum erg betreurt. "We vrezen dat door de hervorming de stukken uit het Brusselse legermuseum naar Vlaanderen en Wallonië zullen gaan", aldus Six. "Zo hebben Leopoldsburg en Brasschaat ook hun eigen legermuseum en niet toevallig zwaaien daar Wouter Beke en Jan Jambon de plak."


Het wijkcomité Tervueren-Montgomery startte daarom op 23 januari een petitie op voor het behoud van het huidige legermuseum. "Ons Belgisch patrimonium mag niet verspreid geraken over het hele land. Het legermuseum is meer dan een museum en de collectie is onze geschiedenis. Het is een deel van ons erfgoed. De politiek mag daar niet mee doen wat ze willen."

2
Baert Marc

Handtekeningen

De petitie ging het hele land rond en ondertussen zijn er al 8.000 handtekeningen verzameld. "We zijn zelf verrast dat het zo snel gaat. Momenteel is er een soort van sneeuwbaleffect aan de gang. In Brussel zelf hebben wij vijfduizend handtekeningen nodig vooraleer we ons opzet kunnen aankaarten in een commissie van de Brusselse regering. Als het zo doorgaat, halen we die wel", aldus Six.

"Klopt niet"

Bij de directie van het legermuseum zijn ze op de hoogte van de petitie, maar willen ze benadrukken dat de informatie ervan niet klopt. "Het klopt absoluut niet dat de stukken van het Brussels legermuseum gedecentraliseerd zullen geraken. Dat zijn valse geruchten die verspreid worden en die geruchten worden al jaren gevoed", aldus Marie-Hélène Billwatsch van het Legermuseum. "Met de nieuwe instelling zullen we gaan samenwerken met het Instituut voor Veteranen, het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk, de Historische Pool van Defensie en de Dodengang in Diksmuide om zo samen activiteiten op te zetten om de musea extra in de verf te zetten. Momenteel zijn we nog aan het bekijken hoe we op deze geruchten kunnen reageren."

Lees meer