2 Francis Claeys en Sarah Joos in hun zaak De Uilenspiegel.
Benny Proot Francis Claeys en Sarah Joos in hun zaak De Uilenspiegel.

"Damme herleeft na doodse periode"

DRIE HORECAZAKEN OPENDEN DIT JAAR AL DE DEUREN IN DE KERKSTRAAT

Drie horecazaken hebben sinds begin dit jaar de deuren geopend in de Kerkstraat. De Lamme Goedzak, De Uilenspiegel en The Cosy Corner brengen een nieuwe wind in hartje Damme. "Enkele jaren geleden was het hier doods, maar nu herleeft het centrum", zegt Ann Verté van De Lamme Goedzak.

Nadat bordjes met 'te koop' en 'te huur' een tijdlang het centrum van Damme teisterden, lijkt de stad nu herop te fleuren. Dit jaar alleen al openden drie horecazaken in de Kerkstraat. "Dit pand stond zes of zeven jaar leeg", vertellen Ann Verté (43) en Steven Meiresone (52) van brasserie De Lamme Goedzak. "Vroeger heette de zaak 'Bij Lamme Goedzak', maar we hebben er 'De Lamme Goedzak' van gemaakt. Dat blijft een typisch Damse naam. De gevel is helemaal opgeknapt. We hebben nieuwe riolering, water- en gasleidingen aangelegd en heel de keuken verbouwd. De bar is nieuw en de wc's zijn nu op een andere plaats. Ook de tuin was een wildernis. We hebben zeker tien containers afval weggevoerd en het terras hebben we helemaal opgepoetst. Toch hebben we zoveel mogelijk oude elementen gespaard om de authenticiteit te bewaren. De oude balken werden gezandstraald, we hebben de haard weer aan de praat gekregen en we bewaarden de oorspronkelijke vloer en de muurschilden." Ann en Steven runden in het verleden horecazaken in Brasschaat en Wommelgem. "We hebben ons huis in Zuienkerke te koop gezet en de makelaar heeft ons de weg naar dit prachtig pand gewezen. Mijn man was direct verkocht. We liepen een paar keer in Damme rond, deden wat terrasjes en hebben met veel mensen gepraat. Daarna hebben we de knoop doorgehakt. Damme is klein en knus. De buurt is gezellig en de Damse Vaart is vlakbij. Straks komen we boven de zaak wonen. In het begin had ik wat schrik omdat het centrum een paar jaar geleden zo doods was, maar nu zie je echt wel meer leven in de weekends en tijdens de zomer", zegt Ann.

2 Steven Meiresone en Ann Verté met hun zoon Pim in hun brasserie De Lamme Goedzak.
Benny Proot Steven Meiresone en Ann Verté met hun zoon Pim in hun brasserie De Lamme Goedzak.

Veel jonge koppels

Ook Sarah Joos (23) en Francis Claeys (26) uit Brugge lieten hun oog vallen op een pand in de Kerkstraat. Ze openden onlangs tearoom/restaurant De Uilenspiegel. "Ik heb vroeger nog vijf jaar bij de familie Cherlet in de Damse Poort gewerkt", vertelt Francis. "Destijds was er heel veel leegstand, maar nu investeren veel jonge koppels in de stad. Heel wat oudere gebouwen worden aangepakt."

Dorpsgevoel

"Er komt stilletjes aan weer schwung in het centrum", pikt Sarah in. "Tegelijkertijd trekken de volkse sfeer en het dorpsgevoel ons aan. Ook bij het stadsbestuur is er de wil om zaken te veranderen. Een ruim aanbod aan horecazaken, met elk hun eigen troeven, brengt volk op de been. Wij lokken hen met onze pannenkoeken en ons hoevevlees. De reservaties komen al goed binnen", aldus Sarah.


Kurt Declerck (44), die samen met twee andere uitbaters The Cosy Corner runt, ziet eveneens opportuniteiten in Damme. "In een maand tijd kwamen er drie horecazaken bij, dat bewijst dat het hier leeft. We brengen een traditionele en Marokkaanse keuken en mogen zeker niet klagen over onze start", stelt Kurt. "Sommige zaken stonden al een tijdje leeg en het is mooi dat mensen willen investeren", reageert burgemeester Joachim Coens (CD&V). "Er is nu minder leegstand dan vijf jaar geleden. De Michelinster voor De Zuidkant, enkele jaren terug, heeft een en ander in beweging gezet. Nu staat Damme weer helemaal op de culinaire kaart."

Lees meer