In Damme rijden er maar heel weinig Lijnbussen rond.
Foto Benny Proot In Damme rijden er maar heel weinig Lijnbussen rond.

"Geen toerist geraakt met de bus tot bij ons"

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DAMME

Als toerist in Brugge met de bus in het pittoreske Damme geraken, het is een hele opdracht. Ook voor de inwoners van Damme zelf is het trouwens geen sinecure. De roep naar extra Lijnbussen in en rond Damme is niet nieuw, maar het is De Lijn die daarover beslist. De gemeente kan wél druk uitoefenen.

Huidig burgemeester Joachim Coens (CD&V) blijft zich naar eigen inzetten om de mobiliteit richting klein-Damme te verbeteren. Sijsele en Moerkerke zijn volgens hem in principe beter bereikbaar. "Momenteel is er op financieel vlak geen marge voor extra busverbindingen. Al kan dat in de toekomst wel veranderen", klonk het enkele maanden geleden bij De Lijn, die de beslissing in handen heeft. Daarom zoekt de stad naar alternatieven. Zo was er tijdens Damme Culinair een geslaagd experiment met een eigen busverbinding. Met die bus konden de inwoners van groot Damme gratis naar het festival en terug. Een initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is én enthousiast werd onthaald door de lokale bevolking. "Maar de continue verbindingen met klein-Damme moeten dus in samenspraak met De Lijn gebeuren en kunnen beter", zegt lijsttrekker Joachim Coens van CD&V +. "De belbussen doen het gelukkig wel goed. In de zomer vormt ook de boot Lamme Goedzak een niet te onderschatten vervoersmiddel."


Bij de Damse belangen benadrukken ze dat het openbaar vervoer niet alleen richting klein Damme spaak loopt, ook Moerkerke en Sijsele worden volgens hen te weinig bediend. "De schoolbussen richting Brugge en Knokke zitten al overvol nog voor ze in Moerkerke aankomen. De Lijn laat onze schoolgaande kinderen in de kou staan of stapelt ze als varkentjes op elkaar", zegt lijsttrekker Kelly De Sutter. "Jongeren die op zaterdag een stapje in de wereld zetten, worden ook al karig bedeeld. Vaak moeten ze noodgedwongen een groot stuk met de fiets afwerken om terug thuis te geraken." De partij beseft dat de verantwoordelijkheid bij De Lijn ligt, maar ijvert toch voor verder overleg. "Tenslotte betalen de Dammenaars evenveel voor een ticketje of abonnement als inwoners van steden of gemeenten waar wél een vlotte bediening is." (MMB)

Lees meer