4 Zo'n honderd mensen hebben een laatste groet gebracht in het stadhuis .
Benny Proot Zo'n honderd mensen hebben een laatste groet gebracht in het stadhuis .

"Zo'n burgmeester krijgen we nooit meer"

DAMMENAARS BRENGEN AFSCHEIDSGROET AAN OVERLEDEN BURGERVADER

Een paar honderd Dammenaars hebben gisteren een afscheidsgroet gebracht aan hun overleden burgemeester in het stadhuis. Het lichaam van Dirk Bisschop werd in een gesloten kist opgebaard in de raadszaal. Vandaag vindt de uitvaart van de populaire politicus plaats.

Het was gisteren een somber komen en gaan van mensen in het Damse stadhuis, de plaats waar de burgemeester in zijn eigen flamboyante stijl schitterde op het politiek toneel. "Het is belangrijk voor de bevolking om de burgemeester nog eens te kunnen begroeten", zegt waarnemend burgemeester Joachim Coens. "Niet alleen uit eerbied voor hem als persoon, maar ook om stil te staan bij al wat hij gedaan heeft voor de stad Damme. Deze begroeting past in de raadzaal van het stadhuis, met het nodige eerbetoon. Morgen (vandaag, red.) moet de uitvaart een mooie plechtigheid worden waarbij we ruimte laten voor de mensen om er te zijn", aldus Coens.

4 Dirk Willaert kende de burgemeester persoonlijk sinds de jaren '80.
Benny Proot Dirk Willaert kende de burgemeester persoonlijk sinds de jaren '80.

Veel steun

De gemeenteraads- en OCMW-raadsleden condoleerden de familie van de overleden burgervader. "We krijgen heel veel steun van de bevolking", vertellen Steven en Tim, de zonen van Dirk Bisschop. "Zelfs mensen die we niet kennen, steken ons een hart onder de riem. Deze begroeting is zoals pa het zou gewild hebben. Het stadhuis betekende veel voor hem. Onze pa was fier op Damme en verdedigde zijn stad altijd. Hij was zuiver en rechtuit. Pa had een enorme sympathie voor de mensen. Niet alleen in Damme praatte hij met iedereen, ook op reis in Spanje babbelde hij met veel overgave met de andere Belgen. Pa droomde ervan om een jachthaven aan te leggen aan Damme. Het is jammer dat hij dat niet meer heeft kunnen verwezenlijkingen." Steven zal proberen om vandaag te speechen op de uitvaartplechtigheid. "Als ik dat niet doe, zal ik daar achteraf spijt van krijgen", zegt hij.

4 Ann Dellaert herinnert zich de burgemeester als een fantastische man.
Benny Proot Ann Dellaert herinnert zich de burgemeester als een fantastische man.

Gewone mens

Heel wat Dammenaars kwamen de overleden burgervader begroeten. "We hebben Dirk van jongs af aan gekend", vertelt Philippe Vanhoutte. "Dirk bleef altijd een man van het volk. Hij was een gewone, aangename mens die begrip had voor iedereen. Dirk dronk ook graag eens een pint en zei vaak iets met een kwinkslag. Dat maakte hem zo populair. Hij liep niet naast zijn schoenen en bleef altijd zichzelf. Zo'n burgervader vinden we nooit meer, niemand zal aan hem kunnen tippen. Ik heb nog een burgemeester gekend, maar Dirk is en blijft mijn favoriet", aldus Philippe. "Dirk stond voor iedereen klaar", vult Dirk Willaert aan, die de burgemeester sinds de jaren '80 persoonlijk kende. "Hij behandelde alle mensen gelijk, los van hun rang en stand. De burgemeester was een joviaal iemand die weinig vijanden had. Vroeger nam hij de meterstand op voor Eandis en zo heeft hij heel veel Dammenaars leren kennen. De kerk van Damme zal te klein zijn voor de uitvaartplechtigheid van zo'n populair persoon."

4 Mensen konden een laatste groet
Benny Proot Mensen konden een laatste groet

Aangeslagen

Ook Eddy Mus, die al 27 jaar voor de groendienst van stad werkt, is in diepe rouw. "Het is erg triestig dat de burgemeester er niet meer is. Niemand had dit tragisch ongeval verwacht. De burgemeester had veel respect voor het stadspersoneel en was altijd bereikbaar. Onlangs leidde hij mijn dochter en ik nog rond in zijn nieuwe woonst", zucht Eddy. "De burgemeester was populair bij verschillende soorten mensen", zegt ook Ann Dellaert. "Het was een fantastische en sympathieke man. Een volksmens die voor politieke stabiliteit zorgde in Damme. Hij heeft veel voor onze stad gedaan." Ook jongeren kwamen de burgemeester begroeten. "De eerste keer dat we hem spraken was op het bal van de burgemeester in Vivenkapelle", vertelt de 20-jarige tweeling Carl en Anthony Snauwaert. "Hij luisterde en toonde oprechte interesse." De burgervader werd ook graag gezien door zijn collega's. De Beernemse burgemeester Johan De Rycke bracht gisteren een laatste groet aan zijn vriend. " Dirk was een goede collega en kameraad. Samen sprongen we in de bres voor onze inwoners. Over verschillende dossiers zaten we op dezelfde golflengte. Een tijdje terug stonden we nog samen op het perron in het station van Beernem om ons te verzetten tegen het nieuwe vervoersplan van de NMBS", vertelt De Rycke.

Groot figuur

Stefaan Claeys, de zaakvoerder van eetcafé De Smisse, kwam eveneens naar het stadhuis. "Dirk was toegankelijk, kordaat, vriendelijk en begripvol. Hij leefde voor zijn stad en wilde zowel handelaars als andere inwoners tevreden houden. De verslagenheid is ook bij de klanten groot. Nu beseffen sommige mensen pas wat voor een fantastische burgemeester Damme had", besluit Stefaan. Vandaag kan het stoffelijk overschot van de burgemeester nog worden begroet van 9 tot 10 uur. Om 10.30 uur vertrekt de rouwstoet aan het stadhuis. De afscheidsplechtigheid voor de burgemeester vindt om 11 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Damme. Er zullen toespraken zijn van zijn zoon Steven Bisschop, Vlaams minister Hilde Crevits, waarnemend burgemeester Joachim Coens, de Knokse-Heistse burgemeester Leopold Lippens, personeelslid Koen Van Nevel en Hubert Van Nieuwenkerke, de secretaris van wielerclub De Vredespurters, waar de burgemeester voorzitter van was. In de kerk zullen ruim 100 zitplaatsen ter beschikking zijn. In de tuin van het OCMW, waar de uitvaart kan gevolgd worden op groot scherm, zijn nog eens 500 stoelen beschikbaar. Na de plechtigheid in de kerk krijgt de burgemeester in familiekring een laatste rustplaats op de begraafplaats in Sijsele. Mensen die op het traject wonen van de kerk in Damme tot de kerk in Sijsele worden via Facebook opgeroepen om witte ballonnen te hangen aan hun deur of brievenbus als eerbetoon aan de overleden burgervader.

Lees meer