2 Een beeld van Napoleon op het water van de Damse Vaart.
Proot Een beeld van Napoleon op het water van de Damse Vaart.

Gratis expo belicht 200 jaar Damse Vaart in woord en beeld

In het stadhuis van Damme loopt vanaf vandaag een gratis expo over 200 jaar Damse Vaart. Van de rol van Napoleon tot de verschillende schepen die op het kanaal hebben gevaren, de hele geschiedenis wordt uitgespit. Er is ook een nieuw boek en op het water staan kunstwerken in keramiek.

"De Damse Vaart is bepalend voor Damme", zegt burgmeester Joachim Coens (CD&V). "Met documenten, kaarten en maquettes tonen we alles wat je wil weten over de vaart. Veel mensen weten dat de vaart een idee van Napoleon was, maar wat ze niet weten is dat het stuk dat een deel van Damme heeft doen verdwijnen door Willem I werd gerealiseerd. Een ander leuk weetje is dat Gent zich destijds verzet heeft tegen de komst van het vaart. Sommige mensen zijn ook niet op de hoogte dat er steenbakkerijen langs de vaart stonden. Ook unieke getuigenissen van inwoners komen in de expo aan bod", aldus Coens.

2 De beelden op het water maken deel uit van de expo.
Benny Proot De beelden op het water maken deel uit van de expo.

Spaanse gevangenen

"We belichten een aantal aspecten zoals de sifons", vult projectleider Jan Hutsebaut uit. "We tonen ook welke schepen er voeren. De eerste waren 'barges' of trekschuiten, nadien zijn de stoomboten gekomen en nu varen er toeristenboten. De Lamme Goedzak vaart nu tussen Brugge en Damme, maar we hebben getuigenissen van mensen die nog de tocht hebben meegemaakt van Brugge tot Sluis. Sinds 1940 is dat niet meer mogelijk. Ook belichten we de Spaanse krijgsgevangenen die hier actief zijn geweest in 1812 en 1813. Twee bataljons van 400 man moesten de Damse Vaart graven. Die mensen verbleven in de streek, sommigen in Brugge. Er was ook een barakkenkamp gebouwd. Op basis van een precieze beschrijving daarvan hebben we een maquette gemaakt", zegt Hutsebaut.

Keramiek op het water

De provincie lanceerde ook een nieuw boek. "Het is een belevenisboek met tal van nieuwe luchtfoto's. De publicatie bevat ook een fietsroute rond de vaart", aldus gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V). Op de vaart stellen keramisten dan weer hun werken tentoon. "We lieten ons inspireren door de Damse Vaart, Damme en Napoleon. De werken zijn verspreid over 400 meter", zegt Bart Missiaen.

Praktisch

De expositie loopt tot en met zondag 13 september en is toegankelijk van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 18.00 uur. Het boek over de Damse Vaart kost 15 euro en is te verkrijgen in het Provinciaal Tolhuis bij Toerisme Damme en aan het onthaal van de tentoonstelling, of via de site www.west-vlaanderen.be/webshop, het emailadres provincie@west-vlaanderen.be en telefoonnummer 0800 20 021. (KPK)

Lees meer