Vlnr.: Natapun Kaewya van Bistro Flavors, Nik Van Belle van La Bouffée, Sarah Pattyn van Estaminet Soetkin en Francis Claeys van De Uilenspiegel aan de Lamme Goedzak, waar het ponton wellicht zal komen.
Foto Proot Vlnr.: Natapun Kaewya van Bistro Flavors, Nik Van Belle van La Bouffée, Sarah Pattyn van Estaminet Soetkin en Francis Claeys van De Uilenspiegel aan de Lamme Goedzak, waar het ponton wellicht zal komen.

Terrasje doen op Damse Vaart

HORECA SERVEERT VOLGENDE ZOMER DRANK OP PONTON IN WATER

Het Damse stadsbestuur en restaurantuitbater Francis Claeys willen volgende zomer een ponton op de idyllische Damse Vaart leggen. De lokale horeca-uitbaters zullen tijdens 'Damme Plage' dranken serveren op het water. "We benutten nog te weinig de mogelijkheden die deze prachtige vaart biedt", vindt Francis Claeys.

De stad Damme en Francis Claeys van restaurant De Uilenspiegel vonden hun inspiratie in Brugge bij het pop-upcafé Urb Egg en bij het ponton aan de Langerei tijdens de Triënnale in 2015. "We spelen al een tijdje met het idee op iets te doen op het water", zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V). "Vorig jaar vond in het kader van het straatmuziekfestival nog een sprookje plaats op de Damse Vaart en dat viel erg in de smaak. Mensen zullen volgende zomer twaalf weken lang met zicht op de lengte van het kanaal iets kunnen drinken. Bedoeling is dat wij het project coördineren en de elementen voor een ponton huren. Daarna willen we de horeca 'Damme Plage' laten runnen. Elke week of elk weekend kan dan een van onze zaken de uitbating op zich nemen. We willen niet de concurrentie aangaan met onze restaurants, integendeel: het is een win-winsituatie. Het ponton wordt een aangename plek op het water. En dat op de plaats waar vroeger, voor de komst van de vaart, een markt was."

Pedalo's

Ondanks de naam 'Damme Plage' wordt het geen kunstmatig strand met zand. "Het ponton krijgt een houten vloer en kan de vorm van een rechthoek, vierkant of de letter 'L' krijgen. We zullen bekijken wat het meest praktisch is", aldus Coens. Francis Claeys van restaurant De Uilenspiegel is de bezieler van het project. "Soms zijn we blind voor het feit dat de Damse Vaart zo mooi is. Op het water zullen we enkel dranken serveren. Mensen zullen daarna honger krijgen en afzakken naar de restaurants in hartje Damme. Ligbedjes op een hip ponton kunnen een jonger publiek naar ons stadje lokken. Ook pedalo's op het water zouden leuk zijn. Als je ziet dat zoiets in Sluis aanslaat, dan moet dat ook in Damme marcheren", zegt Francis.

Struikelblok

Wellicht komt het ponton tussen de brug en de aanlegsteiger van de boot Lamme Goedzak. Ook Estaminet Soetkin, recht tegenover het toekomstig waterterras, is gecharmeerd door het idee. "We zijn altijd blij al er iets nieuws gebeurt in Damme", stelt Sarah Pattyn. "Ik denk niet dat het ponton een concurrent wordt voor ons terras. Het zal in de eerste plaats volk aantrekken. Bovendien wordt het een attractie voor de mensen op ons terras. Zo'n initiatieven plaatsen Damme in de kijker en trekken ook een jonger publiek aan", vindt Sarah. Enig struikelblok kan nog een 'njet' van waterwegbeheerder Waterwegen & Zeekanaal (W&Z) zijn. "Als er een officiële aanvraag komt, dan zullen we dit dossier onderzoeken", klinkt het daar. "Na de eerdere vergaderingen met W&Z over de Damse Vaart verwacht ik weinig problemen rond een ponton in onze stadskern", sust burgemeester Coens.

Lees meer