Robert Blomme (86) maakte als kind de Tweede Wereldoorlog mee.
Foto Proot Robert Blomme (86) maakte als kind de Tweede Wereldoorlog mee.

"Ze gebruikten onze moestuin als schietschijf"

26 PANNENAREN VERTELLEN OVER WOII IN NIEUWE OORLOGSDOCUMENTAIRE

Het zijn er niet veel meer, mensen die nog de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Daarom liet de cultuurdienst 26 inwoners vertellen over de oorlogsjaren. Maandag kan je het eerste deel bekijken in De Boare. Robert Blomme (86) herinnert het zich nog goed. "De Duitsers gebruikten onze moestuin als schietschijf, ze oefenden op onze gewassen."

"Er is veel te doen rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, maar ook de getuigen van de Tweede Wereldoorlog worden zeldzamer. Het is belangrijk om hun getuigenissen vast te leggen", verduidelijkt Geert Vanthuyne van de cultuurdienst. "Myriam Blieck, werkzaam bij de VRT en afkomstig uit De Panne, zocht twee jaar geleden 26 Pannenaren op die elk hun verhaal doen. Vandaag zijn er al zes van hen overleden. Zo zie je maar hoe belangrijk die documentaire is. Nu maandag tonen we het eerste deel en de week erna het tweede deel. Daarna zal de film doorlopend te zien zijn in het WOII-museum bij het Cabourdomein."

Wakker van de knallen

Robert Blomme (86) herinnert zich de eerste dag van de oorlog nog goed. "Ik ging naar school. Toen ik halfweg de Veurnestraat kwam, zeiden de mensen: 'Je moet niet naar school gaan, de oorlog is uitgebroken.' Ik keerde terug naar huis en een paar dagen later rukten de Duitsers op. Er waren nachten dat we de slaap niet konden vatten door de vele beschietingen. 'Djing, boem', weerklonk het en heel De Panne lag vol obussen. Toen de Engelsen kwamen, was het feest. Ze deelden overal materiaal uit. Ik weet nog dat mijn vader thuiskwam met een kist Players, sigaretten met een matroos op. Uit vrees voor een tweede aanval trokken we met de steekkar van mijn oom naar Koksijde waar we onze tent opsloegen. De Duitsers controleerden ons en namen het grote kapmes van mijn oom mee. Na een nacht keerden we terug naar De Panne. De hele oorlog konden we in ons huis in de Keesjesdreef wonen. Ik ging ook naar school in de Duinenstraat", vertelt Robert. "Kapotte auto's, dode soldaten langs de weg en de angst voor beschietingen, dat zijn de zaken die mijn tienerjaren domineerden. Toch heb ik geen trauma overgehouden aan die periode. We moesten niet vluchten en gelukkig is er niemand van onze familie gestorven. Ik denk er wel nog vaak aan. Hoe we snel 'patatten' en tarwe moesten oogsten of hoe we stiekem bramen plukten bij de koninklijke villa's waar de Duitsers zich schuilhielden. Eén keer werd ik betrapt en bedreigd met een revolver. Wat ik me ook nog voor de geest kan halen, is hoe de Duitsers onze moestuin als schietschijf gebruikten. Ze oefenden op onze gewassen, gewoon om ons te pesten." Robert startte na de oorlog als schrijnwerker en hielp zo mee aan de heropbouw van De Panne.


De documentaire 'Ik was jong in '40-'45' is nu maandag en ook op 19 september om 14 uur te zien in De Boare op het Koningsplein. Tickets kosten twee euro. Meer informatie via 058/42.18.18 of 058/42.97.65.

Lees meer