Jan en Marleen in de tuin van De Sterre die ze volledig hebben opgeknapt.
Foto Anthony Statius Jan en Marleen in de tuin van De Sterre die ze volledig hebben opgeknapt.

"Nul sterren, wel massa's passie"

GEZIN DESEYN HOUDT OOIDONKDREEF LEVEND MET ZOMERBRASSERIE DE STERRE

Een mooi staaltje burenliefde in het dorp Bachte-Maria-Leerne. Nadat restaurant De Sterre noodgedwongen de deuren sloot door de aanslepende werken in de Ooidonkdreef, houden de buren Jan Deseyn en zijn vrouw Marleen (allebei 49) de horecazaak en hun straat levend met een pop-up zomerbrasserie. "Genoeg geklaagd over de Ooidonkdreef, ons dorp heeft nood aan positieve vibes", zegt tijdelijke chef-kok Jan Deseyn.

Er waait een nieuwe wind door de Ooidonkdreef in Bachte-Maria-Leerne. Niet tegengehouden door oude lindebomen en de pijnlijke strijd voor het behoud ervan. De bomen zijn misschien wel weg, maar de dreef ligt er nog altijd. En daar willen bewoners Jan Deseyn en zijn vrouw Marleen graag eens de aandacht op vestigen. Hun buren sloten in februari het restaurant De Sterre tijdelijk omdat de langdurige rioleringswerken in de straat het pand praktisch onbereikbaar maken voor klanten.


Maar om de horecazaak ondertussen in leven te houden, installeren Jan en Marleen samen met hun kinderen Fien, Marie, An en Lowie zich er deze zomer in het weekend met de pop-up brasserie De Sterre.


"De Sterre is een fijne ontmoetingsplaats voor toeristen en dorpsbewoners", vertelt Marleen.

Tuin opgeknapt

"Wij willen dit niet zien verloren gaan en daarom hebben we in overleg met Graaf t'Kint de Roodenbeke - de eigenaar van het pand - en de huidige uitbaters het initiatief genomen om de zaak tijdens de zomermaanden om te dopen tot een pop-up brasserie. Wij hebben de tuin aan de achterkant volledig opgeknapt en nu is het hier fijn vertoeven midden in het groen. Bij goed weer waan je je hier in het zuiden van Frankrijk. Je kan er gewoon iets komen drinken of je kan één van de versgemaakte gerechten van Jan komen proeven."


Jan Deseyn is in het dagelijkse leven sales consultant, maar het is zeker niet de eerste keer dat de man een kookpot van dichtbij ziet. "Ik volgde twaalf jaar geleden een koksopleiding in avondonderwijs aan de Hotelschool in Gent", zegt Jan. "Deze komt nu goed van pas. Mijn vrouw en mijn twee oudste dochters Fien en Marie zullen de gasten ontvangen en bedienen. Onze kaart is beperkt, maar alles wordt bereid met groenten uit de eigen moestuin en lokale streekproducten. Zo kan je onder andere pasta pesto, croque monsieur of verse dagsoep krijgen en wekelijks een suggestie zoals mosselen met friet, inclusief verse mayonaise en mosselsaus. Op de kaart staat bewust: nul sterren, massa's passie. Ik wil dan ook benadrukken dat wij dit tijdelijk doen totdat de uitbaters opnieuw de deuren openen. Dit zal waarschijnlijk in het najaar zijn, wanneer de werken gedaan zijn."

Klagen heeft geen zin

"Er is veel geklaagd en gediscussieerd geweest over het rooien van de lindebomen en de ingrijpende werken in ons dorp", zegt Marleen. "Maar klagen heeft geen zin meer, het is nu tijd om positief naar de toekomst te kijken en ondertussen te genieten op ons terras." Pop-Up Brasserie De Sterre is in juli, augustus en september ieder weekend open vanaf 12 uur. Enkel in het weekend van 5 en 6 augustus is het gesloten. Ook open op feestdagen. Voor meer info of reservaties kan je terecht op +32496/89.87.11 of de Facebookpagina www.facebook.com/popupdesterre.

Lees meer