3 Bij Donza kan je zelf je maaltijd samenstellen uit huisgemaakte granola en ontbijtvlokken.
Anthony Statius Bij Donza kan je zelf je maaltijd samenstellen uit huisgemaakte granola en ontbijtvlokken.

Donza bant plastic verpakking

KOFFIEBAR OPENT EERSTE ZERO WASTE SHOP IN ONZE REGIO

Stefaan Staelens en Lien Van Steenkiste van koffiebar Donza openen de eerste zero waste shop van de regio Deinze-Meetjesland. "Je vindt er granen, pasta, oliën en wasproduct, en dat zonder verpakking. Het ideaalbeeld? Dat mensen hun eigen potten of flessen hier komen vullen", zegt Stefaan.

De milieubewuste Deinzenaar die graag zijn ecologische voetafdruk ziet krimpen, is nu meer dan welkom in koffiebar Donza in de Oude Brugsepoort. Uitbaters Stefaan en Lien bouwden de salon van hun gezellig koffie- en eethuis om tot een zero waste superette. Je vindt er alle soorten voedingswaren. Wat je er minder vindt, is vervuilende plastic verpakking.


In 2014 opende met Robuust de eerste Belgische zero waste shop in Antwerpen. Donza introduceert het concept nu ook in Deinze. "'Zero waste' betekent dat we de afvalberg zo klein mogelijk proberen te houden", legt Stefaan uit. "Eigenlijk zou 'low waste' een betere benaming zijn, want je hebt onvermijdelijk altijd wel afval, maar met wat inspanning kan je dat fors inperken. Ik vind het belangrijk om mensen bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Dat is misschien idealistisch, maar het is niet omdat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump er niet in gelooft, dat wij dat niet meer moeten doen."

3 Olie en azijn kunnen naar wens bijgevuld worden met een glazen fles die ter plaatse gehuurd kan worden.
Anthony Statius Olie en azijn kunnen naar wens bijgevuld worden met een glazen fles die ter plaatse gehuurd kan worden.

Bulkverpakking

Hoe gaat het concreet in zijn werk? "We kopen heel wat van onze producten aan in bulkverpakking. In onze superette vindt je pasta, granen, ontbijtvlokken en huisgemaakte granola en oliën in bulk, maar ook zelfgebakken zuurdesembrood, limonades, soep, confituur, thee en koffie. Je vindt er ook kuisproducten van Sonett in grote bidons, waardoor je je fles kan hervullen, afwasmiddel, afbreekbare luiers en natuurlijke douchegel. Het voordeel bij bulk is dat je zelf je hoeveelheden kan bepalen. Wil je 200 gram van een bepaalde zadenmengeling dan is dat perfect mogelijk. Je kiest wat je nodig hebt en wij wegen dat af aan de kassa. Er zal wel duurzame verpakking beschikbaar zijn, maar de bedoeling is dat mensen zoveel mogelijk hun eigen verpakking meenemen. Dat kan een glazen bokaal zijn of een linnen zak. Voor de oliën en azijn werken we samen met Jean Bouteille. Zo huur je een glazen fles voor een euro en telkens je deze laat reinigen betaal je slecht 50 eurocent. Die flessen kan je dus oneindig lang hergebruiken."


"Ik ben al maanden op zoek naar de juiste leveranciers die diezelfde milieubewuste visie delen. Zo bieden we ook Tres Hombres-chocoladerepen van het Nederlandse Chocolate Makers aan. Deze mensen varen ieder jaar met een zeilboot naar Ecuador om er rechtstreeks bij de cacaoboer chocolade aan te kopen. Eens in Amsterdam worden de goederen zoveel mogelijk met duurzaam transport vervoerd. Naast Biofresh uit Gavere zijn de bioboerderij De Zonnekouter en de bloemproducent Flourpower ook partners. We proberen zo lokaal mogelijk te werken en een leuk aanbod te voorzien. Daarom is uitbreiding zeker mogelijk. En voor wie lekker vlees wil, kan je terecht bij de slager aan de overkant van de straat."

3 Voor de Deinzenaar is het misschien nog even wennen, maar Stefaan Staelens gelooft in het duurzame concept.
Anthony Statius Voor de Deinzenaar is het misschien nog even wennen, maar Stefaan Staelens gelooft in het duurzame concept.

Concurrentie

"Bij ons primeert duurzaamheid, het lokale én het biologische aspect. Onze producten moeten natuurlijk wel ook in eerste instantie lekker zijn. Door alles in bulkverpakking aan te kopen, kunnen wij zeker concurreren met de supermarkten, maar dan met ecologisch en biologisch verantwoorde voedingswaren." De superette zal open zijn op de gewone openingsuren van Donza. Meer info via www.donza.be.

Lees meer