Flitscontroles op aanvraag niet meteen aan de orde

Flitsers plaatsen op aanvraag van de burgers, zoals nu in Brussel gebeurt, is niet meteen aan de orde in de regio. "Eerst analyseren, niet blindweg controleren. Anders blijven we bezig", zegt Peter Ponnet van politiezone Aalter-Knesselare.

Sinds een halfjaar kunnen inwoners van de Brusselse deelgemeenten Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem per mail of brief flitsers aanvragen in hun straat. Korpschef van die politiezone Michel Deraemaeker legt uit dat dat zelfs het geval is als er weinig ongevallen voorvallen: "Een korte motivatie volstaat en binnen de twee weken staat er gegarandeerd een bemande flitscamera."


Voor de politiezone in de regio geldt net het omgekeerde: pas als bewezen is dat op een plaats veel verkeer is, veel snelheidsduivels rijden of veel ongevallen gebeuren, luisteren de korpsen naar hun bezorgde burgers. "Heel sporadisch krijgen wij zo'n meldingen binnen. Maar als burgers ons of de burgemeester op een probleem wijzen, is dat meestal al bekend: wij kennen de pijnpunten in onze regio", verklaart Wim De Jaeger van politiezone Lowa (Lovendegem, Nevele, Waarschoot, Zomergem).


Als veel meldingen wijzen op problemen in een bepaalde straat of buurt, gaat de politie eerst een onderzoek uitvoeren voor ze effectief optreedt. "We toetsen alles af, want de ironie wil dat vaak de bewoners zelf het vaakst geflitst worden", weet John Van Acker van politiezone Meetjesland. Dan wordt een technisch dossier opgesteld.


"Eerst moet de wijkagent gaan kijken of er werkelijk veel verkeer is. Daarna bekijken we hoeveel verkeersongevallen er gebeuren en wanneer die het vaakst voorvallen. Een objectieve analyse is nodig, anders zouden we blindweg flitsers plaatsen en daar is niemand mee geholpen", zegt Peter Ponnet van politiezone Aalter-Knesselare, dat voornamelijk in projectgebieden aan de gewestwegen flitst.


"Maar dat burgers tips blijven insturen, daar hebben we geen problemen mee, aldus Van Acker. "Het is goed dat burgers zelf mee nadenken, maar we moeten realistisch blijven", besluit Julie Van den Heede van politiezone Deinze-Zulte. (SVDA)

Lees meer