Conservator Wim Lammertijn en curator Piet Boyens bij het werk Droom bij wake van Frits Van den Berghe.
Anthony Statius Conservator Wim Lammertijn en curator Piet Boyens bij het werk Droom bij wake van Frits Van den Berghe.

Mudel verzamelt Belgische meesterwerken

Liefhebbers van het impressionisme, symbolisme en expressionisme moeten vanaf zaterdag in het Mudel in Deinze zijn. Samen met curator Piet Boyens opent men er de tentoonstelling De Nieuwe Morgen, dat focust op het oeuvre van Vlaamse kunstenaars zoals Frits Van den Berghe en James Ensor.

In het Mudel zijn vanaf zaterdag 20 oktober topwerken van de Belgische kunst tussen 1890 en 1930 te zien. “De kunstwerken werden hoofdzakelijk geselecteerd uit twee van de belangrijkste privéverzamelingen op dit vlak”, zegt conservator Wim Lammertijn. “Ze komen uit de Londense Simon Collection en uit de collectie die Herman De Bode samenbracht en recent overging naar The Phoebus Foundation.”

“Er zijn meer dan zestig meesterwerken te zien van Gustave en Leon De Smet, Constant Permeke, James Ensor, Albert Saverys, Léon Spilliaert, Jean Brusselmans, Frits Van den Berghe, Floris en Oscar Jespers, Gustave van de Woestyne, Valerius De Saedeleer, Emile Claus, Rik Wouters, George Minne en nog enkele anderen”, zegt curator Piet Boyens. “De tentoonstelling is opgedeeld in de drie meest relevante stijlfasen: van het impressionisme over het symbolisme tot het veelbesproken Vlaams expressionisme.”

Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt door Lannoo een boek uitgegeven, die een analyse geeft van alle tentoongestelde werken. De tentoonstelling loopt nog tot 27 januari. Meer info via www.mudel.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer