Phil Watts brengt jaren 90 naar Brielpoort

LEGENDARISCHE DJ VAN DISCOTHEEK EMPIRE SLUIT HI-TECH DANCE NIGHT AF

De legendarische dj Phil Watts is de publiekstrekker voor de Hi-Tech Dance Night van Radio Tequila. Op 27 september kruipt Bachtenaar Philippe Wattyn (48) achter zijn draaitafels en doet hij de Brielpoort daveren met een nostalgische trip doorheen de jaren 90. Bekend van discotheek Empire in Dentergem en oprichter van café Filosoof op de Deinse Markt. "Ik heb muziek nodig als creatieve uitlaatklep", zegt hij.

"Ik begon mijn carrière als vrije radiomaker toen ik veertien jaar was", zegt Philippe. "Ik had een grote Märklin-treinbaan en die heb ik verkocht om mijn eerste discobar - volledig met discobal en spots - te kunnen aanschaffen. Ik had bij een goede vriend een langspeelplaat van ELO zien draaien op zijn discobar in zijn keldertje en daar is de vonk overgeslagen. Ik ging toen ook mee als podiumhulpje met de drive-in-shows van de piratenradio Maeva en leerde op allerhande trouw- en communiefeesten de kneepjes van het vak. Ik werd toen ontdekt door Radio One (nu Topradio) en had eigen programma's zoals de Bubbleshow en de Klassentoptien", vertelt Philippe.

James Brown

"In 1988 werd ik de DMC-kampioen van België en mocht draaien in de Royal Albert Hall in Londen op het wereldkampioenschap. Voor mijn act was het eerst de beurt aan funklegende James Brown. Geloof mij, als 22-jarige was dat een droom om na zo'n legende te mogen optreden voor 4.000 man. Dat was de start van mijn carrière. Ik voelde mij een topvoetballer, ik werd overal gevraagd in discotheken. Dankzij de DMC-wedstrijd werd ik gevraagd om in de Boccaccio in Destelbergen te draaien. Ik stond toen mee aan de wieg van de New Beat. De jaren 80 en 90 waren een paradijs voor discotheken. Maar pas op, je moest wel goed zijn. Een dj moest kunnen toveren met platen en naadloos alles in elkaar laten overlopen. Wij gingen toen tot in het buitenland om onze platen te kopen en om zo exclusief te blijven. Nu wordt alle muziek eigenlijk door iedereen gedownload en zijn het vaak producers die met hun USB-stick met een volledig opgenomen set toekomen op een feestje en met een grote zak geld terug naar huis gaan. Ik ben niet voor dat fake gedoe, platen draaien blijft een live gebeuren, je moet inspelen op het moment. Ik zeg altijd dat een trouwfeest het beste examen is voor elke dj: als je jong en oud kan laten dansen, dan heb je het in je."

Publiekstrekker

Van de Boccaccio verhuisde Philippe naar de Empire in Dentergem, waar hij tot het sluiten van de zaak in 1996 dé grote publiekstrekker was op zaterdagavond. "Daar hebben we het live uitzenden van een discotheekavond op de radio uitgevonden. Dat werkte als een magneet en de Empire zat elke week vol. Het volk was daar een grote familie en er werd enkel gedronken, er was een nultolerantie tegenover drugs. Dat was ons succes. Iedereen was ook deftig gekleed en om 24 uur draaiden we altijd drie slows. Er zijn toen veel koppeltjes gevormd, die vandaag nog steeds getrouwd zijn", lacht hij.


Phill Watts is altijd blijven meedraaien in de muziekscene en van 2000 tot 2003 was hij oprichter en uitbater van danscafé De Filosoof (nu The Philo) in Deinze. "Ik doe nu veel privé- en guestdj-sets in Vlaanderen en ik ben ook regelmatig te zien op concepten zoals Retro Arena en The Sound of B"


Wie de legendarische Empire-avonden nog eens wil herbeleven, zakt best af naar Hi-Tech Dance Night. Kaarten kosten 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de deur. Meer info op www.djphilwatts.com en www.radiotequila.be.

Lees meer