"Nog lang niet aan rolstoel toe"

MEIRDAM SPORT LAAT MS-PATIËNTEN MEER BEWEGEN

Meirdam Sport uit Dendermonde en de MS-Liga starten een uniek samenwerkingsproject. Mensen met MS kunnen voortaan bij Meirdam terecht om er extra te bewegen. Speciale toestellen en coaches staan klaar. De eerste MS-patiënten reageren alvast enthousiast. "Bewegen remt de ziekte af, dat Meirdam hierbij helpt is super", klinkt het.

Ons land telt ongeveer 10.000 patiënten met multiple sclerose (MS), een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Genezen is niet mogelijk, de ziekte afremmen wel dankzij doorgedreven wetenschappelijk onderzoek. Dat kan onder andere door als MS-patiënt voldoende te blijven bewegen. "Het is belangrijk dat MS-patiënten blijven sporten en bewegen", zegt An Van Nieuwenhove van de MS-Liga Vlaanderen. "Aangepaste lichamelijke inspanningen hebben een positief effect, zoals meer spierkracht en verminderde vermoeidheid. Bovendien is het goed voor de sociale contacten, waardoor je je beter in je vel voelt en ook mentaal top bent."

Lina De Brabander, die al een aantal jaren kampt met MS, had die boodschap al langer begrepen. "Ik ben uit eigen beweging beginnen sporten", vertelt ze. "Ik voelde die rolstoel altijd maar dichterbij komen en daar had ik totaal geen zin in. Dat moment wil ik zo lang mogelijk uitstellen. En dus besloot ik meer te bewegen in een poging zo lang mogelijk mobiel te blijven. Dat begon met fietsen en stappen, maar uiteindelijk ging ik ook anderhalf uur per week naar de fitness."

Motiverend

Voor de fitness kan De Brabander terecht bij Meirdam Sport in Dendermonde. Het is zij die de uitbaters van het sportcentrum en de MS-Liga bij elkaar bracht om een bewegingsproject voor MS-patiënten uit de grond te stampen. Het resultaat is "sporten en bewegen, ook mét MS". "Bedoeling is een groep MS-patiënten bij elkaar te krijgen die op regelmatige basis in Meirdam samen komen sporten", zegt zaakvoerder Yves Gilen. "Dat werkt extra motiverend. We stellen daarvoor coaches ter beschikking om de geïnteresseerden heel persoonlijk te begeleiden en een individueel bewegingsprogramma uit te werken. De club is bovendien uitgerust met toestellen van Technogym, waardoor in alle veiligheid gewerkt kan worden."

Meirdam Sport is alvast niet aan zijn proefstuk rond sociale projecten. Zo is er ook al een samenwerking met de Borstkliniek van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius van Dendermonde om in het kader van een project "herstel en balans" kankerpatiënten tijdens hun revalidatie te begeleiden. "We zijn blij dat we voor zo'n dingen ons steentje kunnen bijdragen", zegt Gilen. "En we merken dat hier ook echt behoefte aan is."

Mont Ventoux

Lina De Brabander is alvast heel enthousiast over het nieuwe project. "Ik stel alleszins de positieve effecten vast. Ik zit nog altijd niet in een rolstoel en mijn ziekte blijkt wat gestabiliseerd. Ik ben blij dat nu ook anderen hier gaan van kunnen profiteren", zegt ze. "Door dat in groep en onder begeleiding te doen kan dit alleen nog maar meer positief worden. Op die manier kan je ook terug toekomstplannen maken. Zo denk ik bijvoorbeeld aan een wandelreis in de bergen en aan fietsen op de Mont Ventoux met lotgenoten."

Wie interesse heeft, kan terecht op het telefoonnummer 052/21.27.36 of via dendermonde@meirdam.be.

Bij Meirdam Sport kunnen MS-patiënten samen en onder begeleiding op een veilige manier sporten.
Copyright : Geert De Rycke Bij Meirdam Sport kunnen MS-patiënten samen en onder begeleiding op een veilige manier sporten.

Lees meer