De Speelplaneet had de voorbije zomers werking op de terreinen van de Appelbloesem.
Geert De Rycke De Speelplaneet had de voorbije zomers werking op de terreinen van de Appelbloesem.

"Nieuw project loopt alweer op sisser af"

Jongeren Speelplaneet halen in open brief zwaar uit naar schepencollege

Speelpleinwerking De Speelplaneet van Dendermonde haalt in een open brief zwaar uit naar het schepencollege. Een nieuw project, waarbij de jongeren eindelijk een definitieve thuis zouden krijgen in Baasrode, loopt alweer op een sisser af. "Het enige wat we vragen is een eigen materiaallokaal en zelfs dat kan er niet af", klinkt het kwaad.

Het is een rode draad doorheen twintig jaar Speelplaneet dat deze speelpleinwerking met huisvestingsproblemen kampt. De jongeren maakten omzwervingen langs onder andere het VP-terrein aan de Gentsesteenweg, de Boonwijk en de Abdijschool en zijn al jaren vragende partij naar een vaste locatie. De jongste jaren had de werking plaats op de terreinen van freinetschool De Appelbloesem in Appels. Daar werd een nieuw jeugdcentrum beloofd, waar de Speelplaneet in de toekomst een vaste thuis zou krijgen. Maar dat project werd op het laatste nippertje afgevoerd wegens te duur. De stad stelde kort daarop een alternatief voor in Baasrode: de Speelplaneet zou een definitieve thuis krijgen in het nieuwbouwproject van de Scouts.

Met de goedkeuring door de gemeenteraad van een samenwerkingsovereenkomst tussen stad, Speelplaneet en Scouts de voorbije zomer leek een einde van de zoektocht naar een degelijk onderkomen in zicht. Zo verkondigde het Dendermondse schepencollege alleszins de jongste maanden. Maar bij de jongeren klinkt nu een heel ander geluid. "Tijd dat we eens duidelijkheid scheppen naar de buitenwereld toe, want het verhaal klopt niet", klinkt het. "Het alternatieve project in Baasrode gaf ons aanvankelijk hoop. De mooie locatie, groene omgeving en het vooruitzicht op een eigen stek lieten ons tot op vandaag dromen van een mooie speelpleintoekomst. Helaas lijkt ook dit project met een sisser af te lopen. En dat na 20 jaar van onzekerheid, politieke beloftes en omzwervingen naar alle uithoeken van Dendermonde."

Als wij voor elke loze belofte een baksteen hadden gekregen, had er nu al een jeugdcentrum gestaan

Quinten Van den Berghe

Knelpunt bij het nieuwe project is het ontbreken van een eigen ruimte voor de Speelplaneet om haar materiaal te stockeren. "Jaar na jaar sjouwen we voor elke speelpleinzomer, soms tot vier keer per zomer, ons hele hebben en houwen naar tien verschillende locaties omdat het ons aan een materiaallokaal ontbreekt", zegt Quinten Van den Berghe. "Waar we ons op heden, na de ellenlange discussies van de laatste jaren, al tevreden mee zouden stellen is dus enkel een eigen ruimte voor al ons materiaal. Maar dat kan ons ineens niet meer gegarandeerd worden. We zijn daar heel erg teleurgesteld over. Een vast materiaallokaal op het terrein is een basisvoorwaarde voor een kwaliteitsvolle speelpleinwerking. We kaartten dit al meermaals aan, maar zonder resultaat."

De jongeren omschrijven hun open brief dan ook als 'een noodkreet'. "We willen met het schrijven in de eerste plaats het schepencollege oproepen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen", klinkt het. "Als wij voor elke loze belofte een baksteen hadden gekregen, had er nu al een jeugdcentrum gestaan. Wij zouden veel liever onze energie steken in het organiseren van een fantastische speelpleinzomer voor de bijna honderd kinderen per dag op De Speelplaneet."

Schepen van Jeugd Lien Verwaeren (CD&V) begrijpt het ongeduld van de jongeren. "De stad is echt wel bereid om dit op te lossen", zegt ze. "Er liggen twee pistes op tafel. Ofwel komt er een extra lokaal op het terrein van de Scouts als opslagplaats voor de Speelplaneet. Maar de realisatie daarvan kan een tijd duren omdat er dan een architect en vergunningen nodig zijn. Ofwel komt er een container waar het materiaal in kan. De stad zal die kost dan dragen en zelf zorgen voor verhuis. Er is budget voorzien. Ik besef dat het allemaal lang duurt en de jongeren onzekerheid hebben."

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jean-pierre verhofstadt

    Sommige reacties zijn erger dan de beloftes! Nog nooit gehoord van aanvragen, vergunningen, administratie, enz??? De tijd van lukraak ergens iets te bouwen is lang, heel lang, voorbij!

  • Paul Colman

    Die beloftes zijn er al 20 jaar en nooit zijn ze volbracht. Veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven wordt er gezegd. Voor verkiezingen wordt er altijd veel belooft en een dag na de verkiezingen weten ze van niets !

Lees meer