4 Tom Peeters van 't Ateljeeken dweilt zijn zaak met regenwater.
Copyright : Geert De Rycke Tom Peeters van 't Ateljeeken dweilt zijn zaak met regenwater.

100 gezinnen hele dag zonder water

WATERMAATSCHAPPIJ SLUIT TOEVOER VOLLEDIG AF OM LEK TE HERSTELLEN

Meer dan honderd huizen in Vlassenbroek en langs de Mechelsesteenweg in Baasrode hebben vrijdag bijna een hele dag zonder water gezeten. Door een lek in de toevoerleiding ter hoogte van café 't Eiland kwam er nergens nog een druppel uit de kraan. Cafés en restaurants hielden noodgedwongen de deuren gesloten. Buren probeerden elkaar te helpen met water van de pomp.

In Vlassenbroek en langs de Mechelsesteenweg kwam er donderdagavond rond vijf uur plots geen water meer uit de kraan. Oorzaak bleek een lek in de watertoevoerleiding ter hoogte van café 't Eiland. Watermaatschappij Farys kwam ter plaatse, maar slaagde er niet in om het probleem op te lossen. "Start van de problemen was de herstelling van een lek donderdag", zegt Bruno Pessendorffer, woordvoerder van Farys. "Omdat het water bleef stromen nadat de toevoer afgesloten was, hadden de werklui een vermoeden dat er nog een lek was. Het lek werd niet ontdekt en daarom werd er vrijdagochtend speciale apparatuur ingeschakeld. Ondertussen ging ook het herstelde stuk van donderdag weer kapot. Om te voorkomen dat de steenweg zou onderlopen, hebben we beslist om de toevoer volledig af te sluiten."


Daardoor zaten de inwoners ook vrijdag zonder water. "Douchen, koffie zetten,... het is er allemaal niet bij", zegt Alena De Coninck. "Veel inwoners konden ook geen warme maaltijd bereiden of moesten zich behelpen met flessenwater om bijvoorbeeld aardappelen te koken. Bij het opstaan vond iedereen wel twee flessen water voor de deur. Positief is dat de buren elkaar zo goed mogelijk proberen te helpen."

4 Bij ieder huis stonden er twee flessen water voor de deur.
Copyright : Geert De Rycke Bij ieder huis stonden er twee flessen water voor de deur.

Waterput

Zo sloten Hugo Torfs en Martine Jacobs de pomp van hun grondwaterput opnieuw aan. "Die hadden we al afgelegd voor de winter, maar nu hebben we hem weer in gang gezet", zegt Hugo. "Het water is perfect drinkbaar. Buren komen hier nu emmers of flessen vullen. Wij delen graag." Ook in café 't Eiland op de Mechelsesteenweg werd flessenwater uitgedeeld. Al bleef het toch vooral behelpen. Daar kan juf An Delacourt van het kleuterschooltje in Vlassenbroek van meespreken. "Zestien kleuters, dat zijn bijna vijftig toiletbezoeken op een dag met daarbij nog telkens handjes wassen. Begin maar zonder water. Knutselactiviteiten en schilderen zijn geschrapt. Om nog te zwijgen over verschonen bij een ongelukje of een wonde proper maken. Met de twee flessen water die voor de deur stonden, springen we niet ver. Maar ik heb drie weken in Zuid-Afrika gezeten, dus ik weet wel wat het is om zonder water te zitten."

4 Hugo Torfs pompt water uit zijn grondwaterput.
Copyright : Geert De Rycke Hugo Torfs pompt water uit zijn grondwaterput.

Glazen spoelen

Ook de cafés en restaurants in Vlassenbroek zaten met de handen in het haar. "Er is geen beginnen aan om je zaak open te doen zonder water", zegt Tom Peeters, uitbater van 't Ateljeeken. "Poetsen doe ik nu met regenwater. Maar glazen spoelen, koffiezetten, groenten schoonmaken, dat kan je niet met regenwater doen. Ik kan toch moeilijk met elke klant mee naar het toilet om een emmer water door de pot te kieperen. Normaal zit de zaak op vrijdag bomvol, maar ik vrees dat er niets anders opzit dan sluiten vandaag." In de loop van de namiddag druppelde er opnieuw water uit de kraan. "Uiteindelijk is het ons gelukt om alles te herstellen", klonk het by Farys.

4 Farys kwam de lekkende leiding herstellen.
Copyright : Geert De Rycke Farys kwam de lekkende leiding herstellen.

Lees meer