Definitief onderkomen voor Speelplaneet

Akkoord tussen stad, scouts en speelpleinwerking is rond

Eindelijk heeft speelpleinwerking Speelplaneet van Dendermonde zicht op een duurzame oplossing voor een definitief onderkomen. Het krijgt een plaats in de nieuwbouw die de scouts van Baasrode momenteel optrekken. De samenwerkingsovereenkomst tussen stad, Speelplaneet en scouts is rond.

4 De Speelplaneet heeft nu onderdak op de terreinen van de Appelbloesem.
Geert De Rycke De Speelplaneet heeft nu onderdak op de terreinen van de Appelbloesem.

Het heeft lang geduurd voor de Dendermondse speelpleinwerking Speelplaneet om zekerheid te krijgen voor de toekomst. De jongste jaren had ze een onderkomen op de terreinen van freinetschool De Appelbloesem in Appels. "We zijn blij dat we daar nu al aan aantal jaren stabiliteit hebben om een continue werking uit te bouwen, maar echt ideaal is dit niet", legt Dorien Burssens van de Speelplaneet uit. "Dit is en blijft een schoolgebouw, zodat we onze werking in augustus vroeger moeten stopzetten opdat leerkrachten het schooljaar kunnen voorbereiden. We kunnen ook geen materiaal stockeren, en dat kost ons elke zomer meerdere dagen om alles te verhuizen, waardoor we dan geen kinderen kunnen opvangen."

De geschiedenis van de Speelplaneet kenmerkt zich door continue lokaalproblemen en de ene verhuis na de andere. De speelpleinwerking bestaat momenteel twintig jaar, maar maakte gedurende die periode omzwervingen langs onder andere het VP-terrein aan de Gentsesteenweg, de Boonwijk en de Abdijschool. Ze is al jaren vragende partij voor een vaste locatie. Nu komt definitief een einde aan die zoektocht in zicht.

"De Speelplaneet krijgt mee onderdak in de nieuwe jeugdlokalen die de scouts van Baasrode optrekken", zegt schepen van Jeugd Lien Verwaeren (CD&V). "Ook deze jeugdvereniging moest verhuizen, omdat hun huidige stek in de polder van Vlassenbroek onteigend wordt voor de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied. Omdat ook de Speelplaneet op zoek was naar een vaste locatie voor de zomermaanden en extra materiaalruimte, hebben we van beide één project gemaakt. Het is perfect mogelijk dat de scouts doorheen het jaar hun gebouw benutten en wanneer zij geen werking hebben in de zomermaanden de Speelplaneet er een beroep op doet."

Het Dendermondse stadsbestuur gaat de bouw van het scoutslokaal financieel ondersteunen. De Speelplaneet gaat een huurcontract voor lange termijn aan voor het gebruik ervan tijdens de vakantie. "Daarmee is de Speelplaneet voor minstens twintig jaar zeker van de nieuwe vaste stek", zegt Verwaeren. 

De werken voor de nieuwbouw van het scoutslokaal, aan de Broekkant in Baasrode, is recent gestart. De bouw zal ongeveer een jaar duren. De nieuwbouw krijgt meer dan vierhonderd vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte. Naast een grote polyvalente zaal, komen er toiletten en douches en een moderne keuken. Op twee verdiepingen komen een vergaderlokaal en een snoezelruimte voor de kleinsten. Het complex voorziet ook in een grote stockageruimte.

4
Geert De Rycke
4
Geert De Rycke
4 De Scouts zijn in Baasrode recent aan hun nieuwbouw begonnen.
Geert De Rycke De Scouts zijn in Baasrode recent aan hun nieuwbouw begonnen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer