11 BAASRODE - Het dak van een woning in de Geerstraat kwam in een weide aan de overkant terecht.
Koen Baten BAASRODE - Het dak van een woning in de Geerstraat kwam in een weide aan de overkant terecht.
11 BAASRODE - Het dak van de woning in de Geerstraat belandde aan de overkant in de weide. De schade aan de woning was enorm.
Koen Baten BAASRODE - Het dak van de woning in de Geerstraat belandde aan de overkant in de weide. De schade aan de woning was enorm.
11 BAASRODE - De elektriciteitskabels hingen bijna op de grond.
Koen Baten BAASRODE - De elektriciteitskabels hingen bijna op de grond.
11 APPELS - De koepel van de carwash werd losgerukt.
Koen Baten APPELS - De koepel van de carwash werd losgerukt.
11 Een boom kwam op een auto terecht.
RV Een boom kwam op een auto terecht.
11 De boom vernielde ook in een garage.
RV De boom vernielde ook in een garage.
11 ZELE - De zonnepanelen kwamen op de grond terecht in de Narcislaan.
Koen Baten ZELE - De zonnepanelen kwamen op de grond terecht in de Narcislaan.
11 ZELE - In de Dokter Armand Rubbensstraat was ook een dak weggevlogen.
Koen Baten ZELE - In de Dokter Armand Rubbensstraat was ook een dak weggevlogen.
11 DENDERMONDE - Op de Mechelsesteenweg kwam ook een boom terecht op de weg.
Koen Baten DENDERMONDE - Op de Mechelsesteenweg kwam ook een boom terecht op de weg.
11 DENDERMONDE - In de Beukenlaan kwam een boom op een auto terecht.
RV DENDERMONDE - In de Beukenlaan kwam een boom op een auto terecht.
11 HAMME - De boom kwam op het parcours van de Endurance race terecht.
Kristof Vereecke HAMME - De boom kwam op het parcours van de Endurance race terecht.

FOTO: Ravage groot in en rond Dendermonde: dak weggeblazen tot in weide, weggewaaide zonnepanelen, omgewaaide bomen op auto’s, brandweer heeft handen vol

Brandweerpost Dendermonde alleen al kreeg tot nu toe 162 oproepen binnen.

De hevige rukwinden hebben ook in en rond Dendermonde een zware tol geëist. Op tientallen plaatsen tegelijk werden meldingen gemaakt van omgewaaide bomen, werfafsluitingen die op de rijbaan kwamen, en tal van andere problemen. De grootste ravage was in de Geerstraat in Baasrode, daar werd een dak weggeblazen en elektriciteitskabels afgerukt. Er vielen geen gewonden.

In de Geerstraat in Baasrode zaten enkele bewoners zelf een tijdlang zonder elektriciteit. Door de hevige wind en het dak dat wegwaaide, werd ook de elektriciteitsdraad uitgetrokken. Deze hing bijna op de grond en het verkeer kon er maar moeizaam door. De bewoner was thuis op het moment dat zijn dak schade opliep en was danig onder de indruk. Hij wou liever niet reageren op de feiten. 

Ook in de Beukenlaan in Dendermonde was er stormschade op te meten. Daar kwam een boom op een personenwagen terecht, die volledig vernield is. Ook een kippenhok raakte volledig vernield. Op de Mechelsesteenweg tussen Vlassenbroek en Baasrode kwam een boom op de weg. Ook op tal van andere plaatsen kwamen bomen op de weg terecht. Onder meer op de Steenweg van Aalst was de weg een tijdlang versperd. 

Koepel uit grond

Op de Bevrijdingslaan in Appels werd aan de carwash een koepel volledig uit de grond getrokken. Deze hing gevaarlijk los, maar veroorzaakte verder geen schade. “De koepel staat hier al elf jaar. Er zijn nog al hevige windstoten geweest, maar nooit werd er schade gemaakt. De wind kan normaal ook goed weg", aldus de eigenaar. “Het is echt ongelofelijk hoe dit is kunnen gebeuren", klinkt het. 

In Zele ging ook een dak in de Dokter Armand Rubbensstraat vliegen. Dat kwam terecht op een personenwagen. De brandweer moest er de straat enkele uren afsluiten omdat er nog gevaar was dat er brokstukken naar beneden zouden komen. In de Narcislaan in Zele even verderop gingen zonnepanelen vliegen van het dak. De bewoners waren op dat moment niet thuis. 

In Berlare en Hamme werd er ook melding gemaakt van enkele bomen die op de weg terecht waren gekomen. In de Jagerstraat in Hamme kwam een boom op een personenwagen terecht, deze raakte ook volledig vernield. 

Loopwedstrijd stilgelegd

Nog in Hamme stond vandaag de Endurance Day op het programma, een wedstrijd voor lange afstandslopers. De deelnemers konden kiezen tussen 100 kilometer, 50 kilometer, de marathonafstand of de halve marathon. Het evenement moest halverwege stil gelegd worden wegens felle rukwinden en omgewaaide bomen op het parcours. Ook de bevoorradingstentjes waaiden alle kanten uit. De snelste marathonlopers konden hun wedstrijd nog uitlopen, maar moesten in de laatste twee kilometer wel over een omgewaaide boom heen. De laatste zes kilometer waaiden de deelnemers bijna letterlijk achteruit op het jaagpad langs de Schelde. De organisatoren twijfelden dan ook niet de wedstrijd te neutraliseren. De enige juiste beslissing. Er vielen geen gewonden tijdens het evenement. 

De brandweerzone had een ontzettend drukke namiddag met alle oproepen en kon de stroom bijna niet meer volgen. “Alleen al voor Dendermonde hebben wij nu 162 oproepen. De rest van de zone is nog niet bekend omdat er een lokale dispatcher in elke kazerne zit", zegt Frank Van Droogenbroeck. “Mogelijk komen er de komende dagen zelf nog extra meldingen bij. Op dit moment hebben we ook de hoogtewerkers kunnen inzetten nu de wind gaan liggen is, maar we gaan nog heel wat werk hebben de komende dagen", klinkt het. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer