3 Pas bevallen moeders kunnen in Meirdam Sport terecht voor 'Mommy Bootcamps'. De sportsessies dienen om te herstellen na zwangerschap en om conditie en kracht weer op te bouwen.
Geert De Rycke Pas bevallen moeders kunnen in Meirdam Sport terecht voor 'Mommy Bootcamps'. De sportsessies dienen om te herstellen na zwangerschap en om conditie en kracht weer op te bouwen.

Kersverse mama's sporten met hun baby

MEIRDAM START MET NIEUW PROJECT 'MOMMY BOOTCAMPS'

Als pas bevallen mama toch aan sport doen en dan nog samen met je kersverse baby. Het kan voortaan in Meirdam Sport in Dendermonde. Elke maandagnamiddag staat er een fitnesscoach klaar. Sit-ups, pompen en squads, het gebeurt allemaal met de baby in de armen.

In Nederland zijn 'Mommy Bootcamps' dan wel al ingeburgerd, in België moeten ze de weg naar het grote publiek nog vinden. Dat zo'n sportsessies in Meirdam Sport in Dendermonde wel al kunnen, is te danken aan Sofie Van Damme. "Ik ben zelf mama van twee kleine kindjes", vertelt ze. "Na mijn bevallingen volgde ik postnatale kine, maar ik ondervond toch een gemis. Als kersverse mama zit je hele dagen alleen thuis en ook die kine doe je alleen. Ik dacht dat zo'n sportief project, dat dit gebrek aan sociaal contact kan opvangen, zeker wel in onze Meirdam zou passen."

3 Tijdens het pompen ligt de baby voor de moeder, zodat die het gezicht van mama op en neer ziet gaan.
Geert De Rycke Tijdens het pompen ligt de baby voor de moeder, zodat die het gezicht van mama op en neer ziet gaan.

Oefeningen met baby

Het resultaat: groepslessen voor pas bevallen mama's én hun baby. De vrouwen krijgen er aangepaste oefeningen om te herstellen na de zwangerschap en kracht en conditie weer op te bouwen. "Baby's komen gewoon mee naar de les en oefeningen doen we samen", zegt fitnesscoach Wendy Van den Berghe. "We werken hier aan onder andere buikspieren en bekkenbodemspieren, maar doen ook ontspanningsoefeningen. In plaats van bijvoorbeeld een liftbal te gebruiken, doet de baby dienst als gewicht. Bij sit-ups zitten ze gewoon op de buik, bij het pompen is het leuk om de kindjes voor de mama's te leggen, zodat ze het gezicht van mama altijd op en neer zien gaan."


"Dit project is een win-win", gaat Sofie verder. "De mama's kunnen aan sport doen, maar tegelijk bouwen ze ook de band met hun baby verder op. Het is echt leuk om zo dingen samen te doen. Net daarom vroeg ik ook het Dendermondse ziekenhuis om samenwerking. Zij gaan het project op de materniteit mee bekend maken en zelf geef ik meer uitleg tijdens het maandelijkse mama-café in het ziekenhuis."

3 Bij buikspieroefeningen kan de baby dienst doen als gewicht.
Geert De Rycke Bij buikspieroefeningen kan de baby dienst doen als gewicht.

Enthousiast

Mama Ann Gergoor is alvast zeer enthousiast. "Ik ben sportief en wilde na de bevalling graag zo snel mogelijk weer beginnen sporten", zegt zij. "Belangrijk daarbij is te weten wat wel en niet kan. In Meirdam zijn op dat vlak de oefeneningen dik in orde. Ik vind het vooral leuk om zo te werken aan mijn lichaam, maar waardeer ook het contact met de andere mama's. Zo kunnen we ervaringen rond onze pasgeboren baby en het moederschap uitwisselen. Ik geniet ook echt van de oefeningen samen met de baby. Sam is vier maanden oud en weegt ondertussen 6,5 kilogram. Ik ben zo alleszins toch elke week toe aan een stevige workout."


Het Mommy Bootcamp vindt elke maandag, van 14 tot 15 uur, plaats. Een reeks van tien sessies is momenteel lopende. Een volgende reeks start in maart. Info: www.meirdam.be.

Lees meer