De honden van Kristel en Mario werden geadopteerd via de vzw Spaanse Honden in Nood en zo van een gewisse dood gered.
Foto Geert De Rycke De honden van Kristel en Mario werden geadopteerd via de vzw Spaanse Honden in Nood en zo van een gewisse dood gered.

Na Dodentocht, valentijnsuitje voor verwaarloosde honden

KRISTEL EN MARIO ORGANISEREN BENEFIET OM LOT DIEREN TE VERBETEREN

Kristel Blommaert uit Sint-Gillis-Dendermonde toont haar hart voor dieren. Ze zet zich in voor de vzw's Shin en Spaanse Honden in Nood. Een Valentijnswandeling moet geld in het laatje brengen om het lot van de dieren te verbeteren. De benefiet komt er nadat Kristel en haar man Mario zelf twee verwaarloosde honden uit Spanje adopteerden.

Twee grote honden hebben Kristel Blommaert en Mario De Vadder thuis in hun woning in Sint-Gillis-Dendermonde rondlopen. Allebei werden ze geadopteerd via de vzw Spaanse Honden in Nood en zo gered van een gewisse dood. "We hadden altijd al grote honden thuis gehad, maar die waren overleden door ouderdom", vertelt Kristel. "Ik wilde dolgraag opnieuw een grote hond. Toen ik via internet wat opzoekingswerk deed, ontdekte ik de vzw Shin, die zich inzet voor verwaarloosde honden in Spanje. Ik was meteen verkocht. Niet alleen om via deze organisatie een hond te adopteren, maar ook om de verenigingen zoveel mogelijk te helpen."


Honden blijken het in Spanje niet onder de markt te hebben. "De toestanden daar breken je hart", vertelt Kristel. "Honden worden er mishandeld, zwaar verwaarloosd en gedumpt. De populatie straathonden is er aanzienlijk. Als ze gevat worden, komen ze in zogeheten dodingsstations, waar hen nog meer ellende én de dood wacht. Shin probeert zoveel mogelijk van deze honden te redden en hen toch nog een mooi leven te bieden."

Gedrogeerd

Kristel en Mario redden zo Max en Bono. "Max woog amper twaalf kilo toen hij bij ons arriveerde, volledig onderkomen was hij. Bono was nog een pup, die gedrogeerd was geweest met slaappillen", vertelt Mario. "Het heeft bij beide dieren heel veel moeite gekost om er een vertrouwensband mee op te bouwen. Ze hebben een trauma voor heel hun leven door wat ze in Spanje meemaakten. Daardoor blijven ze eigenlijk altijd heel bang."


Het Dendermondse koppel heeft niet alleen twee honden gered, het zet zich ook in voor de organisatie. Zo wordt nonstop hondenvoeding ingezameld om te transporteren naar het asiel dat Shin in het zuiden van Spanje heeft. "We stapten ook al twee keer de Dodentocht om zo geld in te zamelen", klinkt het. "Dat wordt dan gebruikt om materiaal aan te kopen, zorgen van dierenartsen te betalen, medicatie voor de honden te kopen, enzovoort. Binnenkort zal weer heel wat nodig zijn, want het jachtseizoen is gedaan in Spanje. Dan worden weer massaal honden, vooral jachthonden, gedumpt. Sinds het ontstaan van Shin in 1999 slaagde de vzw erin al 16.000 honden te redden. Maar daar zijn voldoende middelen voor nodig."

Hotdogs

Net daarom organiseren Kristel en Mario een benefiet. Het gaat om een Valentijnswandeling, waar iedereen, met of zonder honden, mag aan deelnemen. "We verkennen tijdens een zes kilometer lange tocht het natuurgebied Kalendijk", zeggen ze. "De wandeling duurt ongeveer twee uur. Tussendoor is een stop met lekkers voorzien. Er zullen ook pannenkoeken, hotdogs en soep zijn en er worden enkele verkoopsstandjes voorzien."


De Valentijnswandeling vindt plaats op zondag 19 februari vanaf 12 uur. Deelnemen kost 3 euro. Iedereen is welkom aan Zaal Klokske, aan de Pijnderslaan in wijk Keur in Dendermonde.

Lees meer