2 Nordin De Moor zette zijn eerste danspasjes op de Meirdam in Dendermonde. 
Copyright : Geert De Rycke Nordin De Moor zette zijn eerste danspasjes op de Meirdam in Dendermonde. 

Nordin (32) steelt de show in 'Chaplin'

VAN EERSTE DANSPASJES IN MEIRDAM TOT GROTE MUSICAL-STER

De hoofdrol in de musical Chaplin is weggelegd voor een Dendermondenaar. Nordin De Moor mag dan nu wel dé ster zijn op het grote podium, de eerste danspasjes zette deze stadsgenoot jaren geleden in de Meirdam. We spraken er af met hem voor een terugblik op hoe het allemaal begon.

Een allereerste hoofdrol heeft hij te pakken, en wat voor één. De 32-jarige Nordin De Moor speelt 'Chaplin' in de gelijknamige musical. De geschoolde danser moet het nu ook met zingen en acteren doen.


"Dat is waar ik altijd van gedroomd heb", vertelt De Moor. "Ik ben dan wel afgestudeerd aan de balletschool, ik wilde ook altijd erg graag musical doen. Er waren blijkbaar meer dan 250 kandidaten om Charlie Chaplin te spelen. Als je dan te horen krijgt dat de rol voor jou is, dan zweef je. Ik heb de voorbije vijftien jaar heel hard geknokt om dit te bereiken."


De basis van dat alles werd zonder twijfel in Dendermonde gelegd. De Moor kwam op zesjarige leeftijd met zijn ouders, die het Texaco-tankstation in Sint-Gillis-Dendermonde uitbaten, in de Ros Beiaardstad terecht. "Ik zat in het vierde leerjaar in het Atheneum van Dendermonde toen de leerkracht mijn ouders vertelde dat ik dringend aan sport moest gaan doen", zegt Nordin. "Mijn zelfvertrouwen was niet wat het moest zijn en de leraar zag in sport de ideale manier om dat op te krikken. Zelf zag ik wel iets in voetbal. Maar mijn moeder besliste dat het dansen zou worden. Mijn zus en ik werden op dansles gestuurd. Zelf had ze nooit de kans gekregen die droom waar te maken en net daarom wilden ze wellicht dat wij dit deden. Ik bleef dansen. Het werd het liefste wat ik deed."

2 Nordin De Moor als Charlie Chaplin.
kos Nordin De Moor als Charlie Chaplin.

Familie Coppieters

Die eerste danspassen zette Nordin in sportcentrum Meirdam aan de Sint-Onolfsdijk in Dendermonde. "Jazzdans", vertelt hij. "En dan kwam daar ballet bij, met Hedwige Hardies die me de knepen leerde. Later deed ik auditie bij de Koninklijke Balletschool in Antwerpen, met succes. Om mijn weg in de danswereld te maken heb ik ook veel te danken aan de Dendermondse familie Coppieters. Mama Hortense en dochter Ingrid zagen het talent in mij en stimuleerden me om naar de balletschool te gaan."

Eindelijk respect

Hedwige en Ingrid zijn nu nog vol lof over Nordin.


"De jongen staat er, hij verdient een dikke proficiat", zegt Hedwige Hardies. "Hij heeft al een heel mooie weg afgelegd." Ook Ingrid bevestigt dat. "Nordin is echt fantastisch", zegt zij. "Hij volgde inderdaad een opleiding dans, maar was altijd erg geïnteresseerd in musical. Ik kende hem als jonge danser en werkte verschillende keren met hem samen. Zo heb ik hem echt zien ontplooien en bereiken waar hij altijd naar gestreefd heeft. Na zoveel jaren hard werken heeft hij eindelijk zijn respect verdiend. Ik ben echt trots op hem."


Een evidente weg legde De Moor alvast niet af. "Als jongen dansen is ondertussen aanvaard, maar in mijn kinderjaren was dat nog lang niet zo", vertelt hij. "Ik herinner me nog dat ik me na de les in de Meirdam verstopte en wegglipte om niet uitgelachen te worden door de karate-jongens die na ons les hadden. Ik ontving indertijd nog een prijs omdat ik de allereerste en enige jongen was die jazzdans deed. En om uiteindelijk als danser een weg te maken in de musicalwereld, was ook niet simpel. Maar ik heb volgehouden."

Op het Donkmeer

Voor deze hoofdrol in Chaplin, speelde De Moor ook al mee in andere musicals. Sneeuwwitje, Dracula, Beauty and the Beast, Annie, 14-18 passeerden onder andere al de revue. En drie keer stond Nordin mee op de planken op het Donkmeer in Berlare, waar hij samenwerkte met Ingrid Coppieters. Hij speelde zo in eigen streek mee in de spektakels Westside Story, My Fair Lady en Fiddler On The Roof. Dat de man de meest begeerde rol van dit theater- en musicalseizoen in de wacht sleepte in de prestigieuze Broadway-productie 'Chaplin' is de kers op de taart.


Nordin mag dan nu wel in Antwerpen wonen, hij heeft alleszins de beste herinneringen aan Dendermonde. "Ondanks de drukke agenda probeer ik hier overigens nog regelmatig langs te komen, mijn ouders wonen hier nog altijd", zegt hij. "Het reilen en zeilen van vrienden van toen volg ik via facebook en zo probeer ik contact te houden."


'Chaplin' speelt vanaf maart opnieuw in de Stadschouwburg in Antwerpen en het Capitool in Gent.

Lees meer