Patrick aan het werk als dirigent. Afgelopen weekend werd er nog druk gerepeteerd voor het optreden.
Foto Marc Goossens Patrick aan het werk als dirigent. Afgelopen weekend werd er nog druk gerepeteerd voor het optreden.

Patrick Heirbaut viert vijftien jaar als dirigent tijdens Musical Notes-concert

De Muziekkapel van de Brandweer van Dendermonde staat voor een bijzonder Musical Notes-concert. Patrick Heirbaut viert zijn vijftienjarig jubileum als dirigent van de harmonie.

Het voorbije weekend werd er nog duchtig gerepeteerd in de brandweerkazerne aan de Oude Vest in hartje Dendermonde. Dirigent Patrick Heirbaut stoomt er zijn muzikanten klaar voor een volgend Musical Notes-concert, waarin hij ook zijn vijftienjarig jubileum viert. Hij is al jaren met muziek bezig. "Nochtans was ik een laatbloeier. Ik begon pas als tiener muziek te studeren", zegt Heirbaut. "Ik volgde les aan de academie en leerde saxofoon spelen. Daarna kwamen er nog andere instrumenten bij, een voordeel voor een dirigent. Dat diploma haalde ik aan het conservatorium in Gent."

Kapitein Kapelmeester

Vijftien jaar geleden werd Heirbaut dirigent van de Muziekkapel van de Brandweer. Ondertussen werd hij benoemd tot Kapitein Kapelmeester, een eretitel als blijk van waardering voor zijn werk. "Dat ik vijftien jaar geleden de kans kreeg om de Muziekkapel te leiden, was een hele eer", zegt hij. "Ik werk met een toffe groep muzikanten en kan ook zelf mijn kwaliteiten nog verder ontplooien."


Als dirigent stond Heirbaut mee aan de wieg van de uitwerking van de Musical Notes-concerten. "De brandweer speelde vroeger veel marsmuziek. Er was in het begin een traditie van veel officiële stadsplechtigheden", aldus Heirbaut. "Met Musical Notes wilden we een muzikale avond in het cultuurcentrum brengen die meer was dan een klassiek harmonieconcert. Na ons namen nog heel wat andere harmonieën dat idee over."

Vanessa Chinitor

Met de Musical Notes bracht de Muziekkapel heel wat primeurs. Zo werd er samengewerkt met circusgezelschappen en stonden gastmuzikanten, zoals Vanessa Chinitor, mee op de planken. Dit jaar is dat echter niet het geval. "Op vraag van onze muzikanten trekken we toch de kaart van de echte harmoniemuziek. Er komen dus geen extra muzikale gasten. Toch zal onze presentatrice, stand-up comédienne Veerle Malschaert, voor de nodige verrassingen zorgen.

Info en reserveren

Het Musical Notes-concert 'A Pacific Dream' vindt plaats op zaterdag 21 maart om 20 uur. Liefhebbers kunnen terecht in Cultuurcentrum Belgica, Kerkstraat in Dendermonde. Toegangskaarten kosten 10 euro in voorverkoop, 12 euro aan de kassa. Voor meer informatie en om te reserveren kan je telefoneren naar 0472/59.50.30 of een kijkje nemen op de website www.kmbd.be. (DND)

Lees meer