De speciale brillen zorgden voor algehele hilariteit.
Foto Marc Goossens De speciale brillen zorgden voor algehele hilariteit.

Senioren leggen valpreventieparcours af

In dienstencentrum De Zonnebloem van Sint-Gillis-Dendermonde konden senioren gisteren een "valpreventieparcours" afleggen.


Het initiatief kadert binnen de Week van de Valpreventie. "Eén op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Een derde onder hen valt zelfs diverse keren per jaar", zegt An Van der Vreken van De Zonnebloem. "Het risico om te vallen neemt toe met de leeftijd. Cijfers tonen aan dat een oudere tien keer meer kans heeft om op de spoedgevallendienst te belanden omwille van een val dan als gevolg van een verkeersongeval. Ook de kans om gehospitaliseerd te worden is dubbel zo groot bij een valpartij. Senioren wijzen op het gevaar van vallen en hen tips geven om dit te voorkomen, is dan ook geen overbodige luxe. Ook ons valpreventieparcours kadert daarin."


De deelnemers legden een traject af en ondervonden zo op een ludieke manier aan den lijve wat de gevaren van vallen zijn en hoe ze het kunnen vermijden. Ze kregen ook een heleboel tips en richtlijnen mee. "Actief en fit blijven, een veilige huis, de voeten verzorgen, voorzichtig zijn en goed uit de ogen kijken zijn erg belangrijk", klinkt het.


Een gelijkaardig valpreventieparcours is ook nog af te leggen op donderdag 16 oktober, tussen 9.30 uur en 11 uur, in lokaal dienstencentrum Het Zilverpand, aan de Nieuwburcht in Dendermonde.


(DND)

Lees meer