2 Dader Roel Tielens (34) handelde volgens de rechtbank niet met voorbedachtheid.
Photo News Dader Roel Tielens (34) handelde volgens de rechtbank niet met voorbedachtheid.

Man die vriendin doodstak voor ogen dochtertje krijgt 19 jaar

NABESTAANDEN DIEP TELEURGESTELD: "ACHT JAAR TE WEINIG"

Roel Tielens (34) handelde niet met voorbedachtheid toen hij op 6 december 2015 zijn vriendin Sandy Luyten om het leven bracht met een vleesmes. Dat oordeelt de rechtbank in Turnhout. Hij gaat dus vrijuit voor moord. Tielens krijgt wel negentien jaar cel voor doodslag. "Dat is acht jaar te weinig", zei de zichtbaar teleurgestelde moeder van het slachtoffer. Over vijf jaar kan Tielens een vrij man zijn.

De 34-jarige Roel Tielens riskeerde een gevangenisstraf van 27 jaar voor moord op Sandy Luyten. De man stak de mama van zijn dochtertje (2,5) op 6 december 2015 na een Sinterklaasfeestje dood met een groot vleesmes. Sandy Luyten vluchtte nog bloedend naar buiten, maar stierf daar aan haar verwondingen. Vlak voor de steekpartij had ze via sms nog om hulp gesmeekt bij haar familie, maar alle hulp kwam te laat. Het dochtertje was getuige van de dodelijke messteken die haar papa aan haar mama gaf.


Sandy Luyten vertelde de avond van de steekpartij aan Roel Tielens dat ze hem wilde verlaten. Hij had in de weken voordien meermaals laten vallen dat hij haar van kant zou maken als ze die stap zou zetten. Verscheidene getuigen hoorden hem dat ook zeggen. Toch is er volgens de rechtbank geen sprake van voorbedachtheid. Dan zou hij sneller gehandeld hebben. "Er zijn verscheidene minuten verstreken tussen haar hulpkreet via sms en de uiteindelijke steekpartij", oordeelt de rechtbank. "Ook een buurjongen heeft op een bepaald moment hulpgeroep gehoord door het raam. Er is geen bewijs dat Tielens op dat moment al had gestoken, hoewel hij er al de kans toe had gehad. Er is dus twijfel over de voorbedachtheid."


De advocate van Roel Tielens probeerde de rechtbank er vier weken geleden van te overtuigen dat hij ook geen intentie had om haar te doden. Ze vroeg tijdens het proces de herkwalificatie naar opzettelijke slagen met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk te doden. Die redenering volgt de rechtbank niet. Volgens de rechters had hij wel degelijk de intentie haar te doden, en is er dus sprake van doodslag. De intentie tot doden kan volgens de rechtbank afgeleid worden uit het gebruikte wapen, het aantal messteken en de plaats en de aard van de verwondingen. "Hij heeft met een scherp en lang mes twee keer van dichtbij gestoken. Het ging om diepe steekwonden op cruciale plaatsen. Zowel de linkerhartkamer als de linkerlong zijn doorboord. Hij heeft haar bewust gedood", meent de rechtbank.

2 Slachtoffer Sandy Luyten.
Jef Van Nooten Slachtoffer Sandy Luyten.

Mogelijk over vijf jaar vrij

De rechters beslisten om Roel Tielens een celstraf van negentien jaar te geven voor de doodslag. Bij die strafmaat werd onder meer rekening gehouden met het blanco strafblad van de man. Ook zijn karakter heeft in zijn voordeel gespeeld. Verscheidene moraliteitsgetuigen noemden hem tijdens het onderzoek een goede papa voor zijn dochtertje. Volgens deskundigen is het recidivegevaar ook eerder gering. Roel Tielens maakt na één derde van zijn staf kans op een vervroegde vrijlating, met andere woorden na zes jaar en vier maanden. Omdat hij al sinds december 2015 in voorhechtenis zit, kan hij over vijf jaar al een vrij man zijn.

Geen beroep

In het kamp van Roel Tielens wordt opgelucht gereageerd op de uitspraak . "Wij zijn erg blij dat de voorbedachtheid niet is weerhouden. Dat was ons hoofdargument. Als Sandy niet met een mes in de zetel had gezeten, was er nooit sprake geweest van een mes", zegt meester Patsy Janssen. "Over de doodslag kan gediscussieerd worden. Wij blijven twijfelen aan de intentie." Toch zal Tielens wellicht geen beroep aantekenen tegen het vonnis. "Hij had vooraf aangegeven dat hij zijn straf zou aanvaarden. Hij was niet van plan in beroep te gaan, zelfs niet bij een veroordeling voor moord", besluit de advocate.


De opluchting bij Roel Tielens staat in schril contrast met de teleurstelling bij de nabestaanden van Sandy Luyten. "Deze straf is veel te laag", reageert Rosa Van Reusel, moeder van het slachtoffer. "Met geen enkele straf zouden we Sandy terug krijgen. Maar als er 27 jaar wordt geëist voor moord, dan hoop je dat de uitspraak ook zo zal zijn. Dan kan je alleen maar teleurgesteld zijn als het wordt afgezwakt naar doodslag, èn er maar liefst acht jaar van de straf af gaat."