Afscheidnemend burgemeester Marc De Pauw en kersvers burgemeester Elsie Sierens vieren feest in Destelbergen.
Didier Verbaere Afscheidnemend burgemeester Marc De Pauw en kersvers burgemeester Elsie Sierens vieren feest in Destelbergen.

Elsie Sierens (Open Vld) is eerste vrouwelijke burgemeester van Destelbergen

Elsie Sierens van Open Vld wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Destelbergen. Haar partij won met 28,3 procent van de stemmen of 8 zetels in de gemeenteraad. Ze gaat vanaf januari in zee met N-VA, die 6 zetels behaalde. Huidig coalitiepartner CD&V wordt naar de oppositiebanken verwezen. De partij van kopvrouw Carolien Ongena verloor 1 zetel en is nu de derde grootste in Destelbergen. Het kartel sp.a-Groen behaalt 5 zetels, 2 meer dan sp.a en Groen samen zes jaar geleden. 

Elsie Sierens moest als kopvrouw nochtans een zware erfenis torsen. Burgemeester Marc De Pauw verlaat na vier ambtstermijnen de politiek. Hij was 24 jaar onafgebroken burgemeester. Ook OCMW-voorzitter en partijgenote Liliane Lebon en Rose Leirens kwamen niet meer op. Elsie werd pas twee jaar geleden schepen na het overlijden van Yves De Lausnay. “Een zalig gevoel maar we hebben er keihard voor gewerkt en zijn er steeds blijven in geloven”, zegt de kersvers verkozen burgemeester. 

Dat de partij nu kiest voor N-VA is volgens Marc De Pauw evident. “Politiek is de kunst van het mogelijke. Met N-VA hebben we een comfortabele meerderheid en krijgt de bevolking de 1ste en 2de partij van de verkiezingen in de meerderheid. Ik verlaat de politiek met een bijzonde goed gevoel. Onze vernieuwing en verjonging is meer dan geslaagd”, stelt afscheidnemend burgemeester Marc De Pauw.

 Verliezer Carolien Ongena (CD&V) heeft gemengde gevoelens. “We hebben één zetel verloren, maar gaan er in stemmenaantal op vooruit. We zijn ontgoocheld, maar hadden hier vooraf rekening mee gehouden omdat er een voorakkoord was tussen Open Vld en N-VA”, zegt ze. 

“We hebben vooraf met alle partijen gepraat, maar konden nooit deze uitslag voorspellen. Een voorakkoord was er niet”, ontkent Sierens. “Ik ga mijn werk als zelfstandig consultant stopzetten en wil me voltijds inzetten als burgemeester”, besluit Sierens. 

Haar partij mag nog twee schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad aanduiden. N-VA krijgt 2 schepenen en de voorzitter van het bijzonder comité. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer