2 De toeschouwers drummen voor een plaats bij de start.
Didier Verbaere De toeschouwers drummen voor een plaats bij de start.

Heusden Koers breekt record met 25.000 toeschouwers

Heusden Koers heeft gisteren een record gebroken. "De politie schat de opkomst op ruim 25.000 toeschouwers. Het publiek stond overal rijen dik", stelde Bart Clauwaert, secretaris van Sportclub Klaver 7.

"Een hoogdag voor de Oost-Vlaamse sport met Heusden Koers en de knappe prestaties van Jolien D'Hoore en Evy Van Acker op de Olympische Spelen", glunderde de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers gisteren bij de start van Heusden Koers. Hij mocht samen met burgemeester Marc De Pauw, oud-pistier Etienne De Wilde, oud-wereldkampioen veldlopen Erik De Beck en oud-wielerkampioen Johan Museeuw het officieuze wereldkampioenschap van de kermiskoersen afvlaggen.


Aan de start om 14 uur en onder een stralende zomerzon was het al drummen geblazen om de 172 renners te zien vlammen. "Nooit eerder zoveel volk gezien aan de start", zei burgemeester De Pauw. Dat bevestigde ook de organisatie, want het centrum van Heusden stroomde na de werkuren en voor de finish helemaal vol. "De politie schat de opkomst op ruim 25.000 toeschouwers en dat is een record. Het publiek stond overal rijen dik", stelde Bart Clauwaert, secretaris van Sportclub Klaver 7.

2 Ook het tankstation is omgevormd tot gelegenheidscafé.
Didier Verbaere Ook het tankstation is omgevormd tot gelegenheidscafé.

Eén groot café

Toch was het nog aangenaam toeven op het parcours. "Het leuke en unieke aan deze koers is dat Heusden vandaag eigenlijk één groot café is. Werkelijk iedere zaak, tot het tankstation toe, is vandaag gelegenheidscafé waardoor het publiek mooi verspreid is en je makkelijk aan frisse pinten geraakt", zegde een dorstige toeschouwer. Ook Godelieve of 'Oma Liev', de 79-jarige grootmoeder van renner Moreno De Pauw (Topsport Vlaanderen) wou deze koers voor geen geld missen. Samen met haar zus Eddie en Moreno's nicht Christel vatten ze trouw post achter de nadar in de buurt van de eindmeet. "We volgen Moreno sinds hij 7 jaar is en gaan naar alle koersen in Vlaanderen, Nederland en Duitsland kijken. Ook van de Zesdaagse in Gent missen we geen minuut. Zolang ons gezondheid het toelaat, blijven we de koers volgen", lacht Godelieve. (DVL)

Lees meer