Laenen

Buurt houdt bouw tempel tegen

BEWONERS VREZEN VOOR OVERLAST EN GEBREK AAN PARKEERPLAATSEN

De buurt van de Bisschoppenhoflaan houdt de bouw van een grote Indische Sikh-tempel tegen. Ondanks groen licht van de stad en de provincie, zit het dossier nu bij de raad voor vergunningsbetwistingen. "Het gebouw heeft een capaciteit voor 300 mensen terwijl er amper 19 parkeerplaatsen voorzien zijn."

Zo'n 900 vierkante meter groot moet de tempel worden, ter hoogte van de nummers 636-638. De panden zijn al eigendom van de Indische Sikh-gemeenschap, maar hun plannen om er een ontmoetingscentrum van te maken met industriële keukens, douches, kleedkamers, feestzaal, een gebedsruimte en enkele woonruimtes, zitten vast. De reden: het dossier is al op de tafel van de stad Antwerpen beland, daarna in een beroepsprocedure op die van het provinciebestuur. Telkens omdat de buurt met onder meer een petitie en bezwaarschriften bezorgdheden uitte rond de extra parkeerdruk. Het openbaar vervoer voor de Indiërs die er in het weekend naar activiteiten zouden komen, volstaat niet volgens hen. Daartegenover zijn er 19 parkeerplaatsen voorzien aan de achterkant van het uiteindelijke ontwerp.


Toen het provinciebestuur vorig jaar nog oordeelde dat zij vonden dat de klachten niet gegrond waren en er wél genoeg openbaar vervoer aanwezig is, belandde het dossier in oktober 2014 bij de raad voor vergunningsbestwistingen in Brussel. "We benadrukken als buurt dat dit niets te maken heeft met het soort gebouw", zegt Jan Van Wesembeeck die het protest trekt. "Al zouden ze hier een tempel voor smurfen bouwen, dan nog vinden wij dat er geen rekening is gehouden met de impact van het gebouw op de leefbaarheid voor de buurt aan de Bischoppenhoflaan, die nu sowieso al druk is." Zo rijden er op de steenweg sowieso maar twee buslijnen. "In het weekend rijdt er daar maar één van, en die passeert overdag twee keer. Die naar het industrieterrein rijdt gewoon niet. Het logische gevolg is dat 300 Indiërs 's avonds met de auto zullen komen. Wij moeten nu al elke dag zoeken naar parkeerplaats."

Toekomstplannen

Bovendien boezemen ook de toekomstplannen de buurt angst in. Want niet alleen ligt het Bosuilstadion op een steenworp en zijn er al twee feestzalen op een paar honderd meter afstand, er zijn ook nog de plannen om van een oude loods een zaal voor 500 mensen te maken. Bovendien ligt er ook nog steeds een plan in de schuif om een op- en afrittencomlex in Wijnegem, ter hoogte van keukenwinkel Desco te maken door de verbinding met R11 en 102. "Dat zou leiden tot een onhoudbare parkeerdruk in de wijk. Als ze allemaal samen iets organiseren, is het hek van de dam." Het protest tegen de tempel is dan ook vooral symbolisch tegen het argument dat er wél voldoende openbaar vervoer zou zijn. "Als ze dat beweren, staat de deur hier open om nog meer projecten op poten te zetten."

Natuur

De buurt vreest ook een deel groen te verliezen aan de bouw van de tempel. Bij het huisnummer 638 hoort een privétuin van ongeveer 2.000 m² die op zijn beurt grenst aan een groene zone. De tuinen van een hele reeks woonhuizen zouden worden afgeblokt met een muur van 33 meter lang en vier meter hoog. "Dat neemt niet alleen het licht weg in onze tuinen, maar er gaat ook een mooi stuk natuur met veel bomen verloren", zegt een buurtbewoner. De provincie laat op zijn beurt weten weten dat in juli vorig jaar het beroep niet is ingewilligd, maar dat er wél een paar bijzondere voorwaarden opgelegd werden om de verkeersveiligheid te vergroten. "Zaken die naar voren waren gekomen tijdens overleg met de buurt", beargumenteert gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). Projectontwikkelaar Ghys - die ook optreedt als spreekbuis voor de gemeenschap wenst niet te reageren.

Lees meer