De wetenschappers kregen zes minuten om het lekenpubliek warm te maken voor hun onderzoeken.
Foto Bart Borgerhoff De wetenschappers kregen zes minuten om het lekenpubliek warm te maken voor hun onderzoeken.

Wetenschappers smijten zich op podium

Geen muzikanten of acteurs te bespeuren gisteren in de campus Diepenbeek van de UHasselt, wel twintig jonge wetenschappers die voor een publiek het beste van zichzelf gaven.

Zo'n twintig jonge onderzoekers namen deel aan de 'Science Slam'. Ze kregen er welgeteld zes minuten om hun onderzoekspassie te delen met het brede publiek. "Onderzoek delen met leken vormt voor de meeste wetenschappers een enorm obstakel. Door deel te nemen aan de Science Slam kunnen ze die angst overwinnen. Dat zal hen ook zeker van pas komen in hun verdere carrière, zowel binnen als buiten de academische wereld", zegt Els Smeyers van UHasselt.

Stand-upcomedian

Een professionele jury én het publiek bepaalden uiteindelijk dat Martijn Peters, een doctoraatsstudent UHasselt onderzoek nanotechnologie, het beste uit zijn woorden kwam. De UHasselt-slammers werden niet onvoorbereid voor de leeuwen gegooid. In de aanloop naar de Science Slam kregen ze van de Nederlandse stand-upcomedian Bas Birker een doorgedreven workshop. Voor de deelnemers was het alvast een leuke oefening. "Maar toch moeilijker dan gedacht", klinkt het lachend. (DMH)

Lees meer