Yorben Wouters (24) liep een gebroken kuitbeen op en herstelt momenteel verder thuis.
Foto Bollen Yorben Wouters (24) liep een gebroken kuitbeen op en herstelt momenteel verder thuis.

"Hij lag bewegingsloos, met bloedend hoofd. Dan staat je wereld stil"

TWEE TWINTIGERS GEWOND IN ZIEKENHUIS NA GEVAL VAN ZINLOOS GEWELD

Twee twintigers uit Diest zijn het afgelopen weekend slachtoffer geworden van zinloos geweld op de Grote Markt in Diest. Yorben Wouters (24) liep een gebroken kuitbeen op. Zijn vriend Ben (23) is er veel erger aan toe en verblijft nog steeds in het ziekenhuis. "We kunnen dit nog altijd niet vatten. Die groep jongens was gewoon uit op een gevecht. Hopelijk kan de politie de daders vatten", klinkt het.

Ben en Yorben waren zaterdagavond naar de 'één-euro-de-pint'-fuif in de Gildezaal in Schaffen geweest. Nadien, of beter gezegd zondagochtend, nam het duo de feestbus naar Diest-centrum, waar hun fietsen stonden. Ze besloten er nog eentje te drinken, maar toen ze het café verlieten, werden ze plots achtervolgd en vervolgens aangevallen en in elkaar geslagen.

"Het was rond vier uur 's ochtends. Alleen café Mousty's, waar we nog niet eerder waren geweest, was nog open", zegt Yorben Wouters. "Toen we even later buiten stapten, liepen plots twee meisjes achter ons aan. Kwaad vroegen ze Ben wat hij tegen hun vriendinnen had gezegd, en "Dat doe je toch niet?!". Een vreemde vraag, want eigenlijk hadden we niet echt iemand aangesproken - we kwamen er geen bekenden tegen. Plots grepen vier jonge gasten Ben vast en duwden hem tegen de muur van De Biertempel. Gelukkig kon ik nog tussenkomen en iedereen wat tot bedaren brengen", zegt Yorben.

Het 'conflict' leek opgelost en het groepje jongens wandelde richting Hallezaal. "Wij besloten de andere kant uit te gaan, ook al stonden onze fietsen daar niet, maar we wilden hen echt mijden. Toen we ter hoogte van de Albero d'Oro waren, kwamen de twee meisjes die eerst hadden geroepen opnieuw op ons af. Ze vroegen een sigaret, waarop ik de tabak uit mijn zak haalde en eentje begon te rollen voor hen."

"Plots graaide één van hen het zakje tabak uit mijn handen en zei 'dat het nu van haar was'", vervolgt hij. Ze greep naar Bens portefeuille, het andere meisje haalde al het geld uit onze broekzakken. Dat was niet ontzettend veel, ik gok iets van een 20 à 30 euro. Ook niet voldoende voor de meisjes, want die begonnen te trekken en sleuren aan ons en bevalen om aan de bankautomaat meer geld af te halen. Dat weigerden we natuurlijk. Al die tijd deden we niets en haalden we niet uit, want geweld tegen een vrouw hoort echt niet."

"Helaas doken al snel opnieuw de vier andere jongens op die ons hardhandig aanpakten. Ben kreeg harde klappen, terwijl de meisjes en een van de jongens mij tegenhielden. Ik kreeg uiteindelijk een harde trap op mijn been waardoor ik tegen de grond ging. Even later wandelden ze weg. Toen ik opkeek, zag ik Ben liggen. Bewegingsloos, het bloed liep uit zijn hoofd. Op dat moment staat de wereld echt even stil", aldus Yorben. Niet veel later kwamen een wagen aangereden en stopte naast de gehavende jongens.

Beenbreuk geschopt

"Als bij toeval waren het vrienden van ons. Meteen belden ze de hulpdiensten. In het ziekenhuis bleek dat ik 'slechts' een beenbreuk en blauw oog had opgelopen. Ben is er veel erger aan toe. Hij is intussen wel bij bewustzijn, maar hij heeft twee bloedingen in de hersenen en een hersenschudding."

De reden voor het geroep en het geweld van het groepje jongeren is voor de twee vrienden en hun familie nog steeds niet duidelijk. "Ik kan geen enkele reden bedenken. Wat mij wel duidelijk is, is dat ze niet per se uit waren op geld. Daarvoor is de buit te klein. Ze wilden ruzie en een gevecht."

Yorben vindt het nog steeds onwezenlijk dat zoiets is gebeurd. "'s Nachts spoken die vreselijke beelden opnieuw door mijn hoofd. Met mij komt het na enkele weken recupereren wel opnieuw in orde. Hopelijk is dat voor Ben ook het geval. Pas nadien besef je dat hij dood had kunnen zijn."

Oproep sociale media
De politie onderzoekt de hele zaak, maar ook Bens papa blijft niet stilzitten en plaatste ondertussen een oproep via sociale media om de daders op te sporen. "Ik gok dat ze allemaal meerderjarig waren, maar zeker jonger dan wij. Aan hun tongval te horen komen ze uit de regio", zegt Yorben nog, die hoopt dat de daders snel kunnen gevat worden en hun straf niet ontlopen.

Ik kan geen enkele reden bedenken waarom dit gebeurd is. Wat mij wel duidelijk is, is dat ze niet per se uit waren op geld. Daarvoor is de buit te klein. Ze wilden ruzie en een gevecht

Slachtoffer Yorben