Pastoor Poels hield aan de vuistslag een gebroken hand over.
Inge Bosschaerts Pastoor Poels hield aan de vuistslag een gebroken hand over.

Celstraf voor inbraak bij Kung Fu-pastoor

INBREKER BEKOCHT DIEFSTAL IN KERK OOK AL MET STEVIGE VUISTSLAG

De dief die het vorig jaar riskeerde in te breken in de Sint-Jan Berchmanskerk in Diest, heeft van de strafrechter achttien maanden cel gekregen. Een bijkomende domper nadat hij zijn inbraak vorig jaar al cash moest bekopen. De toen 85-jarige pastoor Jozef Poels betrapte de dief op heterdaad en werkte hem met een stevige rechter tegen de grond. De Kung-Fu pastoor hield daar toen wel zelf een gebroken hand aan over.

De 33-jarige Gunter K. uit Herk-de-Stad zag op 16 juli vorig jaar zijn kans schoon. Hij drong binnen in de Sint-Jan Berchmanskerk in Diest en probeerde de offerblokken open te breken met een lepel. Dat was echter buiten de toen 85-jarige pastoor Jozef Poels gerekend. Toen die de dief betrapte, haalde hij uit met een stevige rechter. Iets wat hem in Diest de bijnaam Rocky opleverde en zelfs tot een heuse fanpagina leidde op Facebook: De Kung Fu-pastoor uit Diest.


"Hij dacht dat daar nog iets te vinden was, maar in de kerk valt niet veel meer te rapen", zegt pastoor Poels. "Die dief was onder invloed van drugs, dat zag je gewoon. Het enige wat ik me nog herinner, is de slag die ik hem heb gegeven toen. Dat was echt een goeie", lacht de intussen 86-jarige pastoor.

'Zwakke' rechter

De rechter van 'Rocky' Poels bleek echter niet meer wat hij geweest was, want de dief veerde opnieuw recht. De man wierp de geestelijke op de grond en zette daarna het op een lopen. Een kameraad van hem, die buiten met een auto aan het wachten was, pikte hem onmiddellijk op.


De 33-jarige K. moest zich nu voor de knullige inbraak komen verantwoorden voor de rechter. Tegelijk stond hij ook terecht omdat hij op 4 juli vorig jaar een rugzak en portefeuille had gestolen. De dertiger is dan ook niet aan zijn proefstuk toe. Hij liep al verschillende veroordelingen op voor drugs en diefstal en is nu voor alle feiten samen tot een hoofdgevangenisstraf van achttien maanden veroordeeld.


"Beklaagde heeft een uitgebreid strafrechtelijk verleden voor uiteenlopende misdrijven", zegt de Leuvense rechter. "Hij kan daardoor geen uitstel meer krijgen. Diefstallen en verdovende middelen zijn de rode draad in zijn leven en de maatschappij loopt gevaar door zijn gedrag." Gunter K. vroeg aanvankelijk nog om een werkstraf, maar daar moest de rechter gezien zijn verleden niets van weten.


En pastoor Poels? Die kan na meer dan een jaar vrede nemen met de opgelegde straf. "De straf wordt bepaald door het gerecht, maar ik kan mij met de straf en de gebeurtenissen verzoenen", zegt hij.

Slachtoffer van drugs

"Jammer genoeg is hij het slachtoffer van drugs in onze maatschappij en de laksheid waarmee wij daarmee omgaan."

Lees meer