2 De Sint-Jan Berchmanskerk werd in 1963 door pastoor Jozef Poels gebouwd. Sindsdien staat ze te boek als 'de kerk van Poelske'.
Google Street View De Sint-Jan Berchmanskerk werd in 1963 door pastoor Jozef Poels gebouwd. Sindsdien staat ze te boek als 'de kerk van Poelske'.

Kerk van 'Poelske' onder sloophamer

NALATENSCHAP VAN OVERLEDEN PASTOOR JOZEF POELS RUIMT PLAATS VOOR STUDIO'S

Amper een half jaar na zijn dood zijn er plannen om de kerk van pastoor Jozef Poels in Diest af te breken. De kerk van 'Poelske' zou plaatsmaken voor studio's voor begeleid wonen. Pastoor Poels bouwde de kerk eigenhandig in 1963 en de woonwijk errond werd naar hem genoemd. "Wij doen geen afbreuk aan zijn nalatenschap. We zetten zijn werk verder", zegt de directeur van Home Martine Van Camp, dat de studio's wil bouwen.

Pastoor Jozef Poels was bij leven al een cultfiguur, maar na zijn dood in november vorig jaar werd hij door zowel katholiek als onkatholiek Diest zowat heilig verklaard. Vraag in Diest naar de Speelhofwijk en de kans is groot dat niemand u de weg kan wijzen. Maar vraag naar 'de wijk van Poelske' en iedereen weet waarover u het heeft: de wijk rond 'de kerk van Poelske'. De Sint-Jan Berchmanskerk werd in 1963 eigenhandig door pastoor Poels gebouwd en draagt sindsdien ook officieus zijn naam. Ook vandaag nog, ruim een half jaar na zijn dood. Maar de nalatenschap van de populaire pastoor dreigt nu voorgoed onder de sloophamer te verdwijnen.

2 Jozef Poels overleed op 10 november vorig jaar. Hij werd 87 jaar oud.
KRISTIEN BOLLEN Jozef Poels overleed op 10 november vorig jaar. Hij werd 87 jaar oud.

Vergunning aanvragen

De Home Martine Van Camp, een zorgcentrum in Molenstede, plant op de gronden waarop de kerk gebouwd is zes studio's voor personen met een verstandelijke beperking. Daarnaast zou er een polyvalente ruimte komen, die gebruikt wordt voor erediensten, maar ook als ontmoetingsruimte. Alles zou tegen 2019 klaar moeten zijn. "We hebben overlegd met de verschillende partijen in de wijk en alle neuzen staan dezelfde kant op", zegt Erik Peirelinck, directeur van de home. "Er staat echter nog niets definitief vast. De bouwvergunning moet nog worden aangevraagd."

Eigentijdse aanpak

Op de vergadering waren naast Peirelinck ook buurtbewoners aanwezig. Ook deken Felix Van Meerbergen en de De Vlaspit tekenden present. Het sociaal tewerkstellingsinitiatief uit Scherpenheuvel opent in september een sociaal restaurant in de zaal Sint-Jan, tegenover de kerk. Er werd even gevreesd voor negatieve reacties op de plannen om de kerk van de immens populaire pastoor te slopen. "Maar tijdens de vergadering klonk geen enkele negatieve reactie van omwonenden", zegt deken Felix Van Meerbergen. "De kerk wordt ook niet zomaar afgebroken. De nieuwe ruimte wordt een kapel. Ze doet in de eerste plaats dienst als kerk, maar er kunnen ook vergaderingen in plaatsvinden. Dit is een eigentijdse aanpak. Het kerkenplan schrijft voor dat onze gebouwen een meervoudige bestemming krijgen."


De kerk van Poelske onaangeroerd laten, was volgens deken Van Meerbergen geen optie. "Pastoor Poels heeft de kerk indertijd gebouwd met beperkte middelen", zegt hij. "Het is prachtig gedaan, maar in haar huidige staat is de kerk versleten. Er is 150.000 euro nodig om ze te isoleren en het dak te herstellen, maar dat geld heb ik niet. Daarom is samen met het zorgcentrum en De Vlaspit besloten om de site een nieuwe start te geven, in de geest van Poels' sociale betrokkenheid. Als alles goed gaat, krijgt deze wijk een sociaal restaurant, een woonproject, een parochiaal centrum en ruimte waar verenigingen terecht kunnen."

"Respect blijft"

Het respect voor de overleden pastoor blijft wel groot. "Wij doen geen afbreuk aan de nalatenschap van Poels. We zetten zijn werk verder, in een accommodatie die voldoet aan de eisen van deze tijd. Waar de nieuwe kapel precies zou komen is nog onduidelijk. De eerste spade moet nog in de grond worden gestoken, rond 2019."

Lees meer