2 De kleine moskee zit snel vol.
Bollen De kleine moskee zit snel vol.

Moskee wil uitbreiden

AMPER NOG PLAATS VOOR MOSLIMS IN BERAAT TIJDENS FEESTDAGEN

De Diestse Beraat Moskee aan de Vervoortplaats denkt aan uitbreiden. Er komen meer en meer moslims naar de moskee en op drukke dagen is het er over de koppen lopen. "Omdat we elders in de stad niet meteen een geschikt pand vinden, denken we nu aan verbouwingen. Het is afwachten of we genoeg geld verzameld krijgen", zegt Zeki Baytemur, voorzitter van de moskee.

"Op een doordeweekse dag valt het hier goed mee, dan komen er wel een stuk of dertig mensen langs in de moskee. Maar op onze feestdagen, zoals het Suikerfeest of het Offerfeest, is het hier bijzonder druk. Dan zijn hier soms wel tot 400 mensen aanwezig. Ook tijdens het vrijdaggebed is het hier aardig druk", vertelt Zeki Baytemur, de voorzitter van de Diestse Beraat Moskee. "We krijgen vaak mensen van rond de 45 à 60 jaar over de vloer die al lange tijd in Diest wonen, zij hebben intussen kinderen en of kleinkinderen die trouwen en zijn in Diest blijven plakken. Ook komen er regelmatig moslims uit Sint-Truiden of Tienen naar hier omdat daar de moskees kleiner zijn. In de Leuvensestraat in Diest is er nog een andere, veel kleinere, moskee en bovendien is die niet erkend. Wij zitten dus soms aan onze maximumcapaciteit. Daarom denken we al een hele tijd aan uitbreiden, vooral onze jeugd- en vrouwenwerking hebben nood aan extra lokalen."

2 Zeki Baytemur bij de Beraat Moskee.
Bollen Zeki Baytemur bij de Beraat Moskee.

"Geld nodig"

"We hebben een tijd lang gezocht naar een andere locatie in Diest, maar die is niet zo eenvoudig te vinden", vervolgt Baytemur. "Dat we de Sint-Jan Berchmanskerk zouden gebruiken, is geen sprake geweest. Ons nieuw plan is dus op onze huidige locatie uitbreiden. We willen onze lokalen achter de huidige moskee platgooien - die gebouwen staan er intussen ook al een jaar of veertig - en een groter gebouw neerpoten. Daar hebben we natuurlijk wel geld voor nodig. Daarom is het ook moeilijk om er nu al een datum op te plakken wanneer we effectief kunnen uitbreiden."


Ook burgemeester van Diest Jan Laurys (DDS) bevestigde op de gemeenteraad van afgelopen maandag dat ze op de hoogte zijn dat de Diestse moslimgemeenschap op zoek is naar een andere locatie of een mogelijkheid tot uitbreiding van hun eigen gebouw. "We hebben al eens een informeel overleg gehad, daarbij kwam ook het stuk grond naast het kerkhof, vlak aan de Vervoortplaats, ter sprake om daar een nieuw ontmoetingscentrum te bouwen. Subsidies van de stad voor een nieuwe moskee zijn er niet. Ze zijn een erkende moskee en krijgen daarom subsidies van de provincie", klinkt het.


"Het probleem is dat we bij de provincie Vlaams-Brabant alleen subsidies krijgen voor onze elektriciteit en gas te voorzien. Te weinig dus om een nieuw gebouw mee neer te poten", gaat Baytemur verder. "Het stuk grond naast het kerkhof was volgens onze informatie geen bouwgrond. Het ging ook over een informeel gesprek met de burgemeester, dus die plannen zijn nooit effectief gemaakt."

Lees meer