Beelden van tijdens de opnames van 'In Vlaamse Velden' in 2013.
Benny Proot Beelden van tijdens de opnames van 'In Vlaamse Velden' in 2013.

Een kasteel met een verhaal

1 Het kasteel Ter Heyde is 800 jaar oud en het grootste kasteel dat je vandaag in West-Vlaanderen kan kopen. De vroegste sporen van de kasteelsite gaan terug tot de twaalfde eeuw. Laurentia van Eessene is de eerste, gekende kasteeldame in 1450 en was getrouwd met Jan II van Rokegem. Zij mochten zich dame en heer van Ter Heyde noemen. Dat was een soort eretitel. Eeuwenlang hebben verschillende adellijke geslachten en zelfs Graven van Vlaanderen er de scepter gezwaaid.


1 Tijdens de twee Wereldoorlogen namen de Duitsers er hun intrek. Op het domein zijn nog een handvol Duitse bunkers uit 1914 te zien. De adellijke familie de Crombrugghe de Picquendaele verbleef er in de negentiende en twintigste eeuw.


1 De laatste eigenaar was architect Hendrik Vermoortel van het Roeselaarse architectenbureau Buro II.


1 In 1981 kwam het kasteel in het nieuws door een bizarre moord op de 55-jarige kasteelheer Paul d'Hollander. Hij werd met een schot in de rug afgemaakt in het koetshuis. Lange tijd werd zijn vrouw als hoofdverdachte aanzien maar door een gebrek aan bewijzen mocht ze gaan. Ook boeren en stropers kwamen in het vizier van het gerecht. Tot op vandaag is het echter een onopgeloste moord. De zaak is ondertussen geklasseerd.


1 In mei 2013 streek de filmploeg van de oorlogsreeks 'In Vlaamse Velden' neer op het kasteeldomein. Dit jaar kon je de site éénmalig bezoeken tijdens de Dag van het Park.

Lees meer