6 Een van de archeologen aan het werk op de werf van het bouwproject bij de Tuinwijk. Het team zoekt nog verder tot eind augustus.
Gudrun Steen Een van de archeologen aan het werk op de werf van het bouwproject bij de Tuinwijk. Het team zoekt nog verder tot eind augustus.

Eerste Belgische soldaten opgegraven in 64 jaar

ARCHEOLOGEN STUITEN IN TUINWIJK OP RESTANTEN VAN VIER MILITAIREN UIT WOI

Tijdens opgravingswerken voor een woonproject bij de Tuinwijk zijn de skeletten van drie Belgische militairen en één Franse marinefuselier gevonden. Het is al 64 jaar geleden dat er nog een Belgische soldaat uit WOI werd opgegraven. In een broekzak zat zelfs nog een gevuld flesje parfum.

Het is al 64 jaar geleden dat er nog restanten van Belgische militairen gevonden zijn. De vondst in Diksmuide is dus uitzonderlijk. "De drie Belgische militairen lagen op elkaar begraven en de Franse fuselier lag een paar meter verder", schetst archeologe Marie Lefere van Monument Vandekerckhove. "Twee van de drie Belgen kregen een Duitse kogel in de borst, de Fransman kreeg een kogel in de schedel. We vonden ook gebruiksvoorwerpen, en een paar kostuums waren nog in goede staat. Op een van de knopen stond het nummer 12. Zo weten we dat de Belgen deel uitmaakten van het 12de Linieregiment uit Luik. Daar zaten ook Vlamingen in. Op de knoop van de Fransman stond een anker, zo legden we de link met de marinefuseliers."

6
Gudrun Steen

Portefeuille met munten

"Bij de restanten van de Belgen vonden we ook een schaar, een kam, een pijpje, een handwapen, een gevuld parfumflesje en twee kleine schedels om een sigaar of pijp in te stoppen. De marinefuselier had een portefeuille met een paar munten in zijn zak. Het wetenschappelijk onderzoek op de beenderen zal ons vertellen hoe oud en hoe groot de mannen waren."


Historicus Franky Bostyn denkt dat hun identiteit achterhaald zal worden. "Het 12de Linieregiment uit Luik was in Diksmuide van 19 tot 21 oktober en van 23 tot 26 oktober in 1914. We hebben 31 Belgische militairen van dat regiment die in die periode gesneuveld zijn in de gordel rond Diksmuide en die geen graf hebben gekregen. Daar zaten ook Vlamingen bij. Met de resultaten van het onderzoek zullen we nog een paar namen kunnen schrappen. Als we er een vijftiental overhouden kunnen we verder zoeken in het archief. Daarna kunnen we familie opsporen en als die ermee instemt, zal een DNA-onderzoek uiteindelijk bevestigen of we een match hebben. Als die match er is, kan de familie beslissen waar de gesneuvelde zijn laatste rustplaats zal krijgen. De begrafenis zal sowieso met militaire eer gebeuren."

6
Gudrun Steen

Zoektocht gaat door

"Nog tot eind augustus zijn we actief op de site in de Tuinwijk", pikt archeologe Marie in. "We graven de twee loopgraven op het terrein verder uit, net als de Middeleeuwse grachten. De vier militairen vonden we per toeval maar nu weten we dat er nog in de grond kunnen zitten. Eind augustus stoppen we." Op het terrein is een woonproject gepland met 105 kavels, 16 sociale huurwoningen, 12 sociale huurappartementen, 25 vrije bouwgronden en centraal een groene ruimte.

6
Gudrun Steen
6
Gudrun Steen
6
Gudrun Steen

Lees meer