Idee 2006 wil burgers laten beslissen over centrumparking

Maandagnamiddag en -avond vindt in cc Kruispunt een infomarkt plaats waarbij het masterplan Grote Markt aan de Diksmuidelingen wordt voorgesteld. Eind deze maand buigt de gemeenteraad zich erover.

Oppositiepartij Idee 2006 vindt dat het draagvlak voor de vernieuwde Grote Markt te klein is en pleit voor een referendum. "Volgende week lanceren we de oproep. Als er minimum 1.000 inwoners voor zo'n referendum zijn dan gaan we de boer op", zegt raadslid Jan Van Acker. "We hebben minimum 3.000 handtekeningen nodig om een bindend referendum te kunnen organiseren. De hamvraag zou kunnen zijn 'Moeten er openbare parkeerplaatsen bijkomen waar je ook langdurig jouw wagen kan parkeren?' Er werd hier nog nooit een referendum georganiseerd maar we zijn zeker voorstander. We stellen vast dat het participatietraject waaraan de Diksmuideling kon meedoen te gestuurd was. Wij willen van de burgers horen wat ze echt willen." Raadslid Katleen Winne verwijst naar de site Boterhalle. "Daar stelt het stadsbestuur nu voor om boven de evenementenhal appartementen te realiseren met ondergronds 70 private parkings. Wij zou die bovengronds bouwen in een parkeertoren met zeker honderd openbare plaatsen." Claude Vindevogel tot slot hoopt dat het stadsbestuur waakt over een kwalitatieve invulling van de Boterhalle. "Hopelijk krijgen we geen tweede Schipstraat. Die verbindt de commerciële straat met de Reuzemolenstraat maar je vindt er niets aantrekkelijks."


In de kantlijn stelt raadslid Marc Deprez voor om ook een referendum te organiseren over de plaatsing van kleine windmolens.


"Ik klop al vanaf 2008 op die nagel. De landbouw- en milieuraad zijn voor. Naast een tiental woningen zou een kleine windmolen zeker zijn nut bewijzen. In het huidige ontwerp staat dat die windmolens enkel zouden kunnen bij land- en tuinbouwbedrijven in agrarisch gebied maar dat is te eng." Als Idee 2006 twee vragen wil op het referendum moet het wel 6.000 handtekeningen weten te verzamelen. (GUS)

Lees meer