Eva Van der Linden met haar boek 'Vic heeft een Tic'.
Foto Benoit De Freine Eva Van der Linden met haar boek 'Vic heeft een Tic'.

"Ik wil aantonen dat mijn zoon normaal is"

MOEDER MAAKT GILLES DE LA TOURETTE BESPREEKBAAR MET BOEK

"Mijn zoon is normaal en dat moet mijn boek aantonen." Eva Van der Linden uit Mortsel heeft met 'Vic heeft een tic' een werkboek uitgebracht dat zich richt op kinderen met Gilles de la Tourette en op hun ouders. Eva heeft zelf twee zoontjes van 10 en 8 jaar, van wie de oudste autisme, ADHD en Gilles de la Tourette heeft. "Maar er is nog veel onwetendheid over deze stoornis."

Met 'Zoon met een gebruiksaanwijzing' in 2012 en 'Tussen trots en ergernis' in 2014 schreef Eva al twee boeken voor volwassenen over autisme. Maar nu richt ze zich ook op kinderen van 6 tot 12 jaar, en meer specifiek over Gilles de la Tourette. De aandoening is herkenbaar aan ongecontroleerde spierbewegingen of het maken van geluiden.


"Onder andere op Facebook zit ik bij verscheidene groepen van ouders met kinderen die Gilles de la Tourette hebben. Het viel me op dat er eigenlijk geen Nederlandstalige lectuur was voor kinderen over deze stoornis. Daarom besloot ik dit werkboek te maken", geeft Eva aan. Ze noemt het zelf ook een 'samenleesboek'. "Het boek is een manier om de stoornis makkelijker bespreekbaar te maken tussen ouders en hun kinderen. Want hoe leg je aan je kind uit dat het Gilles de la Tourette heeft? De ouders kunnen samen met hun kinderen het boek vastnemen en beginnen lezen. Er staat uitleg bij van deskundigen met tips voor de ouders, terwijl het verhaal van hoofdpersonage Vic (niet de naam van haar zoon, red.) de kinderen op sleeptouw neemt. Er staan ook anekdotes en tekeningen van andere kinderen met Gilles de la Tourette in. Op die manier ontdekken de lezende kinderen dat ze helemaal niet alleen zijn."

Gepest

Het verhaal gaat over Vic die een tic heeft. Hij weet niet goed van waar die komt, maar geleidelijk aan in het verhaal wordt het duidelijk voor hem. Na iedere belevenis van Vic kunnen de kinderen ook vraagjes oplossen. Een van de verhalen is dat Vic wordt gepest. "Dat gebeurt uiteraard ook in werkelijkheid. Over Gilles de la Tourette worden eveneens veel grapjes gemaakt: allesbehalve plezant voor de kinderen en hun ouders. Maar dat komt vooral omdat er nog veel onwetendheid is over de stoornis. Als ik tegen iemand vertel dat mijn zoon Gilles de la Tourette heeft, dan is meestal de eerste reactie: 'Ah, dan vloekt hij veel'. Maar slechts 10 procent van de mensen die deze stoornis hebben, vloekt veel. Ik zou graag willen meegeven dat onze zoon een normaal kind is. Uiteraard is het niet altijd even makkelijk, maar wij zien de toekomst positief tegemoet. Wij zien hem als ouders ver komen in het leven", zegt Eva.


Voor sommige gedragingen van het hoofdpersonage Vic baseerde Eva zich op haar zoontje. "Het personage Vic heeft de drang om alle zaken achtmaal aan te raken. Mijn zoon heeft dat eveneens tot een bepaalde hoogte. Het is niet dat hij elk voorwerp zo wil aanraken, maar voor verscheidene zaken moet hij het acht keer aantikken voor hij verder gaat."

Blog

'Vic heeft een tic' kost 14,90 euro en is te koop bij Standaard Boekhandel. Op 7 maart geeft Eva een lezing in Het Raster in Antwerpen. Voor vragen over Gilles de la Tourette verwijst Eva naar Iktic, de Belgische Tourettevereniging, en naar haar blog: zoon-met-een-gebruiksaanwijzing.blogspot.be.

Lees meer